Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

tranzactii terenuri

Intr-un articol anterior vorbeam despre complexitatea pietei imobiliare si despre statisticile inregistrate referitoare la pretul de vanzare al apartamentelor in anul 2017. Tot anul trecul s-au observat si cresteri privind tranzactiile cu terenuri in scopul realizarii proiectelor imobiliare, fapt care atesta ca Romania are parte de cea mai buna perioada pe acest segment din ultimii 10 ani.

Prin urmare, la nivel national au fost incasate in total 350 de milioane euro in urma tranzactiilor de terenuri, exceptand segmentul industrial. Potrivit datelor furnizate de Colliers International, aproximativ 70% din valoarea totala s-a inregistrat in urma tranzactiilor efectuate in Bucuresti unde schimburile de terenuri pentru proiectele rezidentiale au reprezentat mai mult de jumatate din volumul investitional.

In consecinta, centrul si nordul capitalei au fost preferate in acest sens, tranzactiile efectuandu-se in Bulevardul Expozitiei, Bucurestii Noi, zonele Baneasa – DN1 – Jandarmeriei si Floreasca – Barbu Vacarescu, Aviatiei si Pipera.

Cele mai mari tranzactii de terenuri inregistrate in 2017

Cererea terenurilor in ceea ce priveste sectorul de retail a fost mai mare in tara decat in Bucuresti, inregistrandu-se cresteri in toate orasele unde exista deficit de spatii moderne de retail, chiar si in orasele cu o populatie sub 100.000 de locuitori.

Comparativ cu anul 2016, in 2017 s-a observat ca tranzactiile pentru terenurile destinate birourilor a crescut dat fiind faptul ca cea mai mare parte a dezvoltatorilor deja prezenti in capitala au demarat noi proiecte. In consecinta, vanzarea platformei Policolor a inregistrat aproximativ 22 de milioane euro in vederea realizarii unui proiect de retail si rezidential, urmata de tranzactiile realizate de catre GTC, Impact Developer&Contractor si Atenor Group a cate 10 milioane euro fiecare. De asemenea, cumpararea de catre Dedeman a terenului Fabricii Industria Iutei si a cladirilor aferente a valorat 6,7 milioane euro, iar achizitia terenului Coca Cola de catre Globalworth a fost o tranzactie semnificativa pentru zona Preciziei.

Si in zona Expozitiei au fost realizate 6 tranzactii pentru realizarea proiectelor destinate birourilor, rezidentiale sau mixte efectuate de catre Portland Trust, GTC, Atenor Group, Impact Developer&Contractor, Futureal si Iulius Group.

Nu in ultimul rand, preturile terenurilor la nivel national au crescut in medie cu 10 – 15% in comparatie cu anul 2016, variand in functie de zona. In acelasi timp, interesul manisfestat pentru orasele si zonele aflate in ascensiune in ceea ce priveste piata pentru birouri, precum Cluj – Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov, centru si nordul Bucurestiului, a contribuit la marirea pretului pentru terenuri.

Dumneavoastra ce parere aveti despre tranzactiile de terenuri inregistrate anul trecut?

Sursa articolului aici