Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

Stingatoare de incendiu

Este evident faptul ca orice model de constructie este un ansamblu complex ce presupune diverse elemente pentru a avea rezultatul dorit. Iar unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa-l aveti in vedere este siguranta dumneavoastra impotriva incendiilor. In afara de masurile de protectie pentru prevenirea incendiilor, este esential sa stiti si ce tipuri de stingatoare de incendiu aveti la dispozitie si cum il puteti alege pe cel potrivit in functie de context.

In egala masura, este esential sa va asigurati ca imobilul pe care il detineti este dotat cu modelul de stingator adecvat conform normelor legale pentru a fi in siguranta. Astfel, veti sti sigur ca puteti face fata cu brio unor eventuale accidente si ca veti putea reactiona prompt in situatii de urgenta. Prin urmare, va invitam sa descoperim impreuna detaliile despre stingatoarele pentru incendii!

I. Clasele de incendiu

Gradul de gravitate al unui incendiu se evalueaza in functie de natura materialelor sau substantelor combustibile existente dintr-un anumit spatiu si care fac parte din procesul de ardere. Prin urmare, se pot identifica 6 clase de incendiu:

#1. Clasa A desemneaza incendiile ce au la baza materiale solide, de natura organica, precum lemnul, hartia, bunuri textile, rumegus, piele, produse din cauciuc si materiale plastice rezistente la caldura.

#2. Clasa B este atribuita incendiilor care se produc din cauza lichidelor sau solidelor lichefiabile cum sunt benzina, petrolul, vopselele, uleiurile, ceara ori materialele plastice ce se topesc foarte usor.

#3. Clasa C sunt incendiile de gaza provocate de hidrogen, metan, butan, gazul de sonda si alte substante asemanatoare.

#4. Clasa D este caracterizata de incendiile de metale pornite de la sodiu, potasiu, aluminiu, magneziu, zinc, titan si multe altele.

#5. Clasa E desemneaza incendiile care presupun riscuri de natura electrica din cauza intrerupatoarelor, motoarelor ori a transformatoarelor. De mentionat in acest caz este faptul ca aceasta categorie nu este o clasa de incendiu recunoscuta in mod oficial, insa ea se poate regasi pe eticheta anumitor stingatoare de incendiu.

#6. Clasa F sunt acele incendii ce se produc in activitatile casnice in urma folosirii uleiurilor de natura vegetala sau animala.

II. Cele mai folosite tipuri de stingatoare de incendiu

In Romania, exista 3 categorii de stingatoare de incendiu utilizate deseori in situatia unor accidente.

#1. Stingatoare cu pulbere

In functie de incarcatura materialului, exista 8 tipuri de stingatoare ce pot identificate cu ajutorul simbolurilor P1, P2, P3, P4, P6, P9, P50, P100, cat si cu ajutorul portiunii albe de pe eticheta recipientului.

Stingatoarele cu pulbere sunt folosite in inceputurile de incendii din clasele A, B, C, E declansate in spatii inchise precum cladirile de birouri, institutiile ori blocurile de locuit, cat si in spatiile deschise cum sunt santierele sau statiile de alimentare PECO.

Tipuri de stingatoare de incendiu

#2. Stingatoare cu spuma mecanica

Capacitatea acestora este desemnata prin intermediul simbolurilor SM6, SM9, SM50, SM100 si pot fi diferentiate cu ajutorul culorii galben de pe recipient. Ele sunt folosite pentru inceputurile de incendii din clasele A si B izbucnite in spatii inchise (cladiri de birouri, institutii sau blocuri de locuit) si deschise (santiere, benzinarii).

#3. Stingatoare cu dioxid de carbon

Ele sunt marcate cu semnelele G2, G5, iar culoarea asociata pentru acest tip de stingatoare este negru. De asemenea, ele sunt utilizate pentru inceputurile de incendii din clasele B, C si E, fiind cele recomandate de catre specialisti pentru accidentele de natura electrica. Prin urmare, aceste stingatoare pot fi folosite pe echipamente electrice a caror tensiune nu depaseste 1000 V precum: computerele, transformatoarele sau panourile electrice.

III. Criterii de alegere stingatoare de incendiu

Luand in considerare faptul ca exista diverse tipuri de stingatoare de incendiu ce pot fi folosite in contexte asemanatoare, este crucial sa cunoasteti aspectele pe baza carora se face selectia stingatorului potrivit.

#1. Evaluarea riscului de incendiu

Indiferent de tipul de cladire pe care il detineti, primul pas este realizarea unei expertize care sa ateste zonele cu risc de izbucnire al incendiilor. In aceasta etapa se identifica natura materialelor existente in cladire si a mediului ambiant (umiditate, temperatura, eventualele incompatibilitati termice).

Totodata, se constata existenta instalatiilor electrice aflate sub presiune, viteza de ardere a unui posibil incendiu (lent sau rapid), precum si marimea inceputului de incendiu si gradul pana la care acesta poate creste pana la interventia pompierilor. Toate aceste caracteristici sunt importante de stiut, intrucat stingatoarele au o capacitate redusa de material, astfel ca sunt eficiente numai in faza initiala de ardere.

Criterii de alegere stingatoare de incendiu

#2. Caracteristicile spatiului

Dimensiunile cladirii si densitatea sarcinii termice sunt si ele luate in calcul, deoarece, in anumite situatii, exista posibilitatea extinderii incendiului la materialele din apropiere. De asemenea, trebuie avut in vedere si spatiul efectiv de lucru, intrucat primii afectati in caz de incendiu sunt angajatii, fiind supusi automat la un nivel scazut al concentratiei de oxigen din aer.

#3. Personalul

In egala masura trebuie avut in vedere numaral de angajati dintr-o cladire sau spatiu industrial, deoarece se impune achizitionarea unor stingatoare de incendiu cu o capacitate mare de material. Gradul de instruire al personalului conteaza in astfel in contexte pentru a putea asigura pregatirea lor pentru eventualele accidente.

Pentru a va asigura ca toate normele legislative sunt asigurate, specialistii nostri sunt gata sa va ofere suportul necesar pentru alegerea unor stingatoare de incendiu adecvate. Contactati-ne pentru a putea beneficia de serviciile noastre de securitate la incendiu si instalatii interioare de stins incendiul.