Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

tendinte constructii 2018

De-a lungul timpului industria de constructii s-a dezvoltat foarte mult si in Romania. Deoarece suntem deja trecuti de jumatatea anului 2018, se cuvine sa discutam despre o serie de tendinte internationale ale prezentului (dar si viitorului) care isi fac simtita prezenta si in Romania.

Va invitam sa aflati in continuare care sunt cele mai importante dintre acestea.

Tendinte constructii 2018 valabile si in 2019

#1 Integrarile tehnologice in constructii

Cu siguranta multi dintre voi sunteti familiarizati cu acele constructii ale viitorului din filmele SF sau cu locuinte complet automatizate cum vedem prin filme sau inregistrari din tari dezvoltate. Totusi, tendinta de a integra automatizari in domeniul constructiilor a fost una relativ lenta. Putem observa cum robotii si inteligenta artificiala isi fac simtita prezenta atat in ridicarea noilor constructii cat si in oferirea unei noi game de functionalitati acestora.

De exemplu, daca acum 10 ani, controlul temperaturii, sistemelor de acces, ferestrelor, luminii si sonorizarii de pe smartphone sau de la distanta era un lucru complet strain pentru noi, in prezent acest lucru este considerat o parte componenta normala din viata noastra. Cu siguranta aceasta tendinta va deveni din ce in ce mai populara in urmatorii 2 ani.

#2 Construirea de locuinte verzi

Cu totii ne dorim economii de energie, constructii prietenoase cu mediul inconjurator si cat mai usor de ridicat, modificat sau demolat. Acest tip de constructii pot reduce costurile cu incalzirea si energia electrica semnificativ datorita amplasarii lor, materialelor folosite si modului cum sunt concepute.

Despre aceasta tendinta am vorbit deja in articolul `Ce este o casa verde`.

#3 Constructii modulare sau prefabricate

Cu siguranta v-ati intrebat pana acum cum au fost construite anumite case din varfuri de munte sau din locuri inaccesibile pentru vehicule, respectiv cum au fost pregatite materialele de constructii in conditii meteo nefavorabile.

Raspunsul consta in ascensiunea constructiilor prefabricate sau modulare. Ele pot fi montate si demontate de multiple ori, fiind alcatuite din componente deja construite precum pereti, structuri metalice, acoperis.

Cresterea in popularitate a acestora este unul din trendurile in constructii din 2018 care isi face cunoscuta prezenta si in tara noastra.

tendinte constructii 2018

#4 Cresterea costurilor cu materialele de constructii

Resursele principale utilizate in procesul de constructii, precum petrol si gaz, au devenit foarte pretioase si s-au scumpit la nivel mondial. Aceasta tendinta este o intelegere a guvernelor tarilor din intreaga lume, astfel incat sa sustina constructiile eficiente energetic si sa diminueze consumul de combustibili fosili.

Astfel, materialele de izolare, folosite atat de mult in cadrul constructiilor eficiente energetic, au inregistrat cresteri semnificative de pret care vor continua cel putin pana in anul 2025.

#5 Reducerea fortei de munca

Aceasta este o tendinta care a afectat foarte multe proiecte din intreaga lume. Locurile de munca in constructii s-au inmultit, insa forta de munca s-a diminuat, pur si simplu fiind acum dificil sa se ocupe toate locurile de munca disponibile.

De aceea, una din tendintele anului 2018 care va continua in 2019 este ca firmele de constructii sa se adapteze, aducand personal din tarile asiatice pentru proiecte desfasurate in Europa, precum si sa creasca termenele de executie datorita lipsei de forta de munca.

Voi cunoasteti si alte tendinte in constructii din 2018 care vor fi valabile si anul viitor?