Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

energie regenerabila neimpozabila

Recent am scris intr-un articol de pe blogul nostru despre sursele de energie regenerabila pe care le puteti folosi la dumneavoastra acasa. Pentru a va convinge si mai mult sa incercati sa treceti la energia regenerabila, va anuntam ca de la anul energia regenerabila devine energie regenerabila neimpozabila. Ea va fi scutita si de alte taxe, accize sau TVA-ul, cum este si in prezent.

ANRE (Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei) a lansat in dezbatere publica pe 19 noiembrie un proiect de ordin care sa reglementeze problema consumatorilor care vor sa vanda surplusul de energie. Desi si pana acum a fost specificat in Legea 220/2008 ca producatorii individuali pot vinde energie, Ministerul de Finante nu a putut stabili cum ar trebui impozitate persoanele fizice care produc si doresc sa vanda surplusul de energie.

energie regenerabila neimpozabila 1

Acest lucru pare sa se schimbe, in sfarsit, dupa ce pana acum nicio persoana fizica ce producea energie electrica pentru autoconsum nu a putut vinde din surplus.

Proiectul de ordin defineste si notiunea de prosumator in urmatorii termeni:

clientul final care detine instalatii de producere a energiei electrice, inclusiv in cogenerare, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice, care consuma si care poate stoca si vinde energie electrica din surse regenerabile produsa in cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zona rezidenţiala, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau in acelasi sistem de distributie inchis, cu conditia ca, in cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activitati sa nu constituie activitatea lor comerciala sau profesionala primara.

Pe scurt, atat timp cat produceti energie pentru autoconsum, dar ramaneti cu surplus si nu doriti sa-l irositi, de acum il puteti pune la dispozitia furnizorilor de energie electrica mai mari. Si nu mai trebuie sa platiti accize sau alte taxe. Nici ca persoane fizice autorizate (PFA) nu mai trebuie sa va inregistrati pentru a putea vinde.

In proiectul de ordin mai e stipulat si faptul ca

prosumatorii care detin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate de cel mult 27 kW pe loc de consum si care nu beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi pot vinde energia electrica produsa din acestea si livrata in retelele electrice furnizorilor de energie electrica cu care acestia au incheiat/incheie contract de furnizare a energiei electrice.

Daca va incadrati in aceste prevederi minimale sau aveti in plan sa o faceti, e bine de stiut ca trebuie sa aveti un contor inteligent care sa inregistreze cantitatile de curent rulate (in functie de situatie, il puteti primi de la distribuitor sau trebuie sa vi-l procurati). De asemenea, trebuie sa aveti certificat de racordare.

energie regenerabila neimpozabila2

Evident, trebuie sa incheiati un contract cu furnizorul de electricitate in urma caruia se va intocmi si actul de vanzare-cumparare a energiei electrice. Furnizorul, avand in vedere raportarile OPCOM pe 2017, ar trebui sa va plateasca cu 22 de bani pe fiecare kilowatt pe care il livrati furnizorului. Dar pretul s-ar putea sa se schimbe, avand in vedere ca si energia electrica s-a scumpit in aceasta toamna.

Speram ca v-am convins sa incercati sa folositi cat mai multa energie regenerabila neimpozabila si nu uitati sa apelati la Proiect Arges pentru orice problema din domeniul constructiilor ati avea.