Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

structura rezistenta zidarie portanta

Ai in plan ridicarea unei constructii si vrei sa stii toate detaliile legate de structura de rezistenta ce va sustine lucrarea? Alternativele sunt numeroase iar calitatea constructiei este influentata in mod direct de tipul de structura pentru care ai optat.

Alegerea potrivita a acesteia trebuie sa fie facuta in functie de planul pe care il ai cu lucrarea de constructie ce urmeaza sa fie ridicata. Asadar, dintre structuri metalice, pe lemn, din beton sau orice alta varianta, in continuare vei afla tot ce ai nevoie sa stii referitor la structurile din zidarie portanta.

Ce este structura de rezistenta din zidaria portanta

Haide sa facem o calatorie! Vom vizita cele 7 minuni ale lumii anitice si anume Piramidele Egiptene. Ne-am dus tocmai pana acolo pentru ca acestea au fost construite pe structura de zidarie portanta. La fel si multe dintre impresionantele castele sau alte constructii ce si-au lasat amprenta in timp. De aici putem deduce valoarea si durabilitatea pe care o are acest tip de structura din zidarie portanta.

Structura pe pereti structurali este impartita in doua categorii:

  • Din beton armat – cazul blocurilor de locuit sau al cladirilor inalte;
  • Din pereti din zidarie portanta – cazul caselor individuale.

Structura din zidaria portanta este considerata una traditionala folosita la ridicarea de case cu o inaltime redusa. Se utilizeaza in cazul constructiilor mai mici deoarece greutatea se sprijina direct pe pereti. Din acest motiv, grosimea peretilor este definitorie in rezistenta lucrării si este determinata de numarul de etaje ce urmeaza sa fie construite.

bloc in constructie

Totodata, in calculul grosimii peretilor se tine cont si de gradul de seismicitate al zonei si de proprietatile fizico-mecanice ale materialelor folosite in zidarie.

Tipuri de zidarie portanta

Peretii acestei zidarii pot fi alcatuiti din caramida, BCA, beton, prefabricate, piatra sau alte materiale. Conform Codului de proiectare pentru structuri din zidarie, zidaria portanta poate fi:

  • Zidarie simpla / nearmata;
  • Zidarie confinata;
  • Zidarie confinata si armata in rosturile orizontale;
  • Zidarie cu inima armata.

Iata mai multe informatii despre fiecare tip in parte.

Zidaria simpla

Reprezinta zidaria care nu contine suficienta armatura pentru a fi considerata zidarie armata, cum sunt celelalte tipuri. Materialele folosite in acest tip de zidarie nu vor fi luate in calcul pentru verificarea sigurantei la efectele incarcarii in gruparea fundamentala si cea seismica.

Zidarie confinata

Este zidaria prevazuta cu elementele pentru confinare din beton armat. Acestea vor fi dispuse dupa executarea zidariei, pe toate cele patru laturi ale panoului, pe stalpisori si centuri.

Zidarie confinata si armata in rosturile orizontale

Acesta este tipul de zidarie confinata in care sunt prevazute armaturi de materiale ce au o rezistenta semnificativa la intindere, la rosturile orizontale. Un astfel de material este otelul.

Zidarie cu inima armata

Se alcatuieste din doua straturi de zidarie paralele in care spatiul dintre ele va fi umplut cu beton armat sau mortar-beton armat. Cele trei componente lucreaza  impreuna in vederea preluarii tuturor categoriilor de solicitari.

casa in constructie

Tipurile de structuri de zidarie portanta au la baza materiale rezistente si de calitate. In cazul acestei structuri de rezistenta procurarea materialelor este la indemana si montarea este simpla. Avantajele utilizarii acestui tip de structura de rezistenta sunt legate de pretul redus si de izolarea fonica a constructiei, datorita peretilor solizi.

La Proiect Arges, iti stam la dispozitie cu orice informatie de care ai nevoie in alegerea corecta a structurii de rezistenta din zidarie portanta pentru proiectul pe care il ai in plan.