Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

structura de rezistenta

Sigur v-ati dorit la un moment dat o locuinta numai pentru dumneavoastra si cei dragi. Si probabil, mai ales in anii din urma, v-ati confruntat cu preturile foarte ridicate ale cladirilor, fie ele apartamente intr-un bloc sau case.

Si v-ati intrebat de unde aceste preturi. Ele au o explicatie destul de simpla. Dincolo de tehnologiile mai noi care sunt folosite in constructie, in momentul de fata se investeste foarte mult in structura de rezistenta a cladirilor nou construite.

Ce este structura de rezistenta?

structura de rezistenta 1

Fara o structura de rezistenta, o cladire nu poate exista sub nicio forma. Ea este formata din grinzi, stalpi, pereti si alte elemente care ajuta la sustinerea unei cladiri. Ea este cea care va trebui sa suporte presiunea materialelor folosite in construirea cladirii, dar şi a mobilei şi celor care vor locui în ea.

In cazul structurii de rezistenta, putem vorbi de infrastructura si de suprastructura. Infrastructura e reprezentata de fundatia cladirii, stalpi, planseu si tot ce mai vine in contact direct cu solul. Atunci cand spunem suprastructura, vorbim despre tot ce este deasupra terenului, de la pereti, stalpi, alte elemente verticale sau orizontale, inclusiv scarile interioare, care sunt considerate plan inclinat.

Tipuri de structuri de rezistenta

Structura de rezistenta din lemn

Lemnul are avantajul de a fi relativ accesibil, atat la capitolul costuri, cat si cel al disponibilitatii. Este un material mai usor decat betonul sau caramida. De asemenea, timpul necesar construirii este mai mic. Pe langa faptul ca mentine caldura, atat timp cat vorbim de construirea unei case fara prea multe etaje, lemnul se dovedeste rezistent in fata cutremurelor.

Un dezavantaj major este faptul ca in timp, din cauza faptului ca lemnul „se mai aşează”, spatiul dintre elemente se mareste, iar asta va necesita reparatii si, implicit, costuri suplimentare.

Structura de rezistenta metalica

structura de rezistenta 3

Si cladirile din structura de rezistenta metalica se construiesc repede si costa putin, ca si cele cu structura de rezistenta din lemn. Otelul reactioneaza bine la undele seismice, este flexibil si nu este casant.

Structura de rezistenta din beton armat

Acestea sunt cele mai recomandate pentru zonele cu risc seismic ridicat. Intreaga sa greutate e suportata de fundatie. In acest caz, se pot aduga mai multe etaje si ramane la fel de eficienta. Cea mai folosita structura de beton armat in Romania este cea in cadre.

Cel putin doua dezavantaje ale structurilor din beton armat sunt faptul ca folosesc mult beton si otel-beton, consumand multe materiale si faptul ca necesita mai mult timp pentru ridicarea cladirilor care folosesc aceasta structura de rezistenta. De asemenea, se poate folosi si mult lemn pentru cofraje.

Structura de rezistenta din zidarie portanta

La fel ca structurile din lemn, si cladirile care folosesc zidarie portanta nu pot avea prea mai mult de cinci etaje daca se doreste un efect maxim. Rezista bine la cutremure, dar nu la fel ca structura din beton armat, motiv pentru care este preferata in zonele cu risc seismic mai scazut.

structura de rezistenta 2

Peretii portanti sunt construiti din caramida sau BCA de regula, dar pot fi si din boltari sau piatra. In cazul acestor cladiri, in punctul de imbinare al peretilor se aplica rosturi antiseismice. Este agreata mai ales pentru cladirile dreptunghiulare.

Data viitoare cand va mai fi cutremur in Romania si nu v-ati mutat inca intr-o casa noua, stiti ce sa urmariti ca dumneavoastra si familia sa fiti in siguranta, chiar daca va aflati inauntrul locuintei. Iar Proiect Arges va asigura sa va ajute in procesul de construire a unei case sigure in fata cutremurelor.