Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

stiluri arhitecturale consacrate

Istoria a fost predata de cele mai multe ori in maniera liniara, iar acest lucru a dus la axarea pe naratiunile lumii occidentale.

Cu toate acestea, o punere intr-o perspectiva mai ampla a diferitelor fenomene poate ajuta la o mai buna intelegere, fiind si cazul arhitecturii. Si stilurile acesteia pot fi intelese ca rupturi sau continuitati fata de ceea ce exista deja. Din acest motiv, am ales sa va prezentam stilurile arhitecturale care au influentat cel mai mult felul in care arata orasele in care locuiti, pe care le tranzitati sau pe care le vizitati.

Stilul clasic

stiluri arhitecturale consacrate. clasic

Arhitectura in stil clasic a fost construita in Grecia Antica intre secolele VII-IV inaintea erei noastre. Este cunoscut mai ales pentru templele religioase construite din piatra, avand la baza ca principii de constructie ordinea, simetria, geometria si perspectiva. Se cunosc trei stiluri clasice: doric, ionic si corintic. Cea mai cunoscuta constructie in acest stil este Partenonul.

Stilul romanic

stiluri arhitecturale consacrate. romanic

Stil care s-a dezvoltat in Europa intre secolele VI-IX, el a luat nastere in stransa relatie cu contextul istoric al vremii. Intr-o perioada in care Europa era in mare parte in razboi si era preocupata sa se protejeze impotriva invaziilor, cladirile s-au inspirat din arhitectura Romei antice.

Particular pentru acest stil sunt peretii grosi si rezistenti, spatiile lasate pentru deschideri sunt cat mai mici si boltele semicirculare. Cele mai elocvente exemple sunt bisericile din acea perioada, una din cele mai importante fiind catedrala Santiago de Compostela din Spania.

Stilul gotic

stiluri arhitecturale consacrate. gotic

Isi are originile in perioada 900-1300 in Franta. Abia in perioada Renasterii primeste acest nume, care ajunge sa se refere la cladirile maiestuoase construite in acea perioada. Si stilul gotic, de asemenea, este asociat cu bisericile si catedralele, cea mai cunoscuta fiind catedrala Notre Dame din Paris.

Stilul baroc

stiluri arhitecturale consacrate. baroc

Avand ca perioada de inceput secolul al XVI-lea, cand Europa cunoaste regimurile monarhice, barocul este folosit si in cazul cladirilor religioase. Acest stil foloseste din belsug ornamentele si toate elementele care dau dramatism unei cladiri. Este un stil foarte decorativ, iar cel mai timpuriu exemplu al acestui stil arhitectural este biserica Gesù din Roma, care are o fatada baroca.

Stilul neoclasic

stiluri arhitecturale consacrate. neoclasic

Incepand cu secolul al XVIII-lea, neoclasicismul a cautat sa readuca la viata stilurile Greciei antice si ale Imperiului Roman. Modul de manifestare este in stransa corelatie cu contextul social si economic: revolutia industriala in Europa, dar si familiile mari burgheze care isi trimit copiii la studii peste granite, unde vin in contact cu vechea arhitectura. Acest lucru a dus la o rationalizare a stilului arhitectural, ca raspuns la vechiul stil, barocul.

Stilul Art Nouveau

stiluri arhitecturale consacrate. art nouveau

Art Nouveau nu s-a rezumat doar la stilul arhitectural, ci s-a rasfrant si in pictura, designul de mobilier sau chiar tipografie. Art Nouveau este, de asemenea, un stil mai degraba decorativ: cladirile au linii sinuoase si curbe, ornamente a caror forma se inspira din formele plantelor, florilor, animalelor, atat la capitolul design, cat si in felul de a folosi culorile.

Data viitoare cand veti poposi intr-un oras, indiferent de motiv, poate incercati sa recunoasteti unul din aceste stiluri arhitecturale.

Sursa de inspiratie pentru articol aici. Pentru restul stilurilor, consultati link-ul.