Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

stilul neoromanesc 1

Avand in vedere ca tocmai ce a trecut 1 Decembrie si s-a vorbit foarte mult despre Centenar in acest an, mai ales, echipa Proiect Arges s-a gandit sa va prezinte in linii mari cel mai cunoscut stil arhitectural romanesc, stilul neoromanesc.

Ce este stilul neoromanesc?

Este unul din cele mai surprinzatoare, eclectice si originale stiluri arhitecturale din Europa. Acesta apare in perioada cand in Europa epoca victoriana intrase deja pe o panta descendenta. De asemenea, aceasta perioada, atat la nivel european, cat si in Romania, este una de prosperitate materiala. In a doua parte a secolului al XIX-lea, cand prinde contur si infloreste stilul neoromanesc, regele Carol I domnea in ceea ce numim Romania in acea perioada.

Stilul neoromanesc cunoaste trei perioade de dezvoltare:

  1. neoromanescul timpuriu: 1886 – 1906; foarte bogat in ornamente;
  2. neormanescul matur: 1906 – sfarsitul anilor ’20; este perioada de apogeu a acestui stil;
  3. neoromanescul tarziu: sfarsitul anilor ’20 – 1947; in aceasta perioada, stilul este influentat de modelele apusene, iar dupa venirea comunistilor la putere, acesta cade in dizgratie cu totul, fiind considerat un stil promovat de burghezie si mosierime.

Acest stil imbina atat influente locale, etnografice, cat si pe cele rasaritene, bizantine si occidentale. Principalul promotor al acestui stil arhitectural este arhitectul Ion Mincu, care a si studiat la Paris, la Scoala Nationala de Arte Frumoase. Acest stil este inaugurat prin Casa Lahovary, finalizata in 1886.

Influentele prezente in stilul neoromanesc

stilul neoromanesc 1
Manastirea Potlogi. Stilul brancovenesc
  • Stilul brancovenesc: vine pe filiera bizantina si otomana. Preia din acesta pridvorul si foisorul, dar si tipul coloanelor si al arcadelor. Coloanele sunt scurte si groase, specifice stilului bizantin, care au ornamente vegetale;
  • Stilul moldovenesc: isi preia resursele arhitecturale din stilul arhitectural al mănăstirilor din Moldova. Acoperisurile foarte inalte si inclinate, cu suprafete mai ales drepte, sunt specifice acestui stil. De asemenea, mai preia si contrafortii, chenarele sau portalurile;
  • Arhitectura populara: folosirea lemnului si diferite ornamente, cum ar fi rozeta solara, motive florale, motivul funiei, dar si dintele de lup;
stilul neoromanesc 2
Cula
  • Cula: este tipul de cladire care a stat la baza acestui stil. Acest tip de casa, fortificata, era specifica micii boierimi si taranilor instariti din Oltenia din secolul al XVII-lea. Acest fel de locuinta este preluata de la otomani, care avea ca scop, in principal, apararea familiei in perioadele de instabilitate politica;
  • Art-Nouveau, neorococo si art-deco.

Cladiri din Bucuresti in stilul neoromanesc

Bufetul de la Şosea, actualul restaurant „Doina”

stilul neoromanesc 3

O puteti gasi pe Soseaua Kiseleff nr. 4. Gandita initial ca Pavilionul Romaniei la Expozitia de la Paris din 1889, cladirea a ramas nerealizata pentru acel moment, fiind terminata abia in 1892.  În prezent găzduieşte restaurantul „Doina”.  

Casa Lahovary

 

Asa cum am mentionat mai sus, este cea mai reprezentativa cladire in stilul neoromanesc. Ea se afla in curtea spitalului Cantacuzino, pe strada Ion Movila.

Vila Minovici

stilul neoromanesc 5

Aceasta se afla pe soseaua Kiseleff, unde, de altfel, se afla cele mai multe cladiri in stil neoromanesc. A fost construita in 1905 dupa un proiect de-al arhitectului (si discipol al lui Ion Mincu) Cristofi Cerchez. Gazduieste un muzeu de arta populara.

Scoala Mavrogheni

stilul neoromanesc 4

Are ca sursa de inspiratie Bufetul de la Sosea si poate fi gasita langa Muzeul Taranului Roman, care si el este in stil neoromanesc. A fost construita in 1896.

Daca v-am starnit curiozitatea, puteti gasi mai multe detalii in acest link, fiind si sursa si pentru fotografii, de altfel. Sau mai puteti gasi aici poze si informatii. Si nu uitati sa apelati la Proiect Arges!