Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

  • en
cerere spatii industriale

La inceputul anului 2017, estimarile privind cererea de spatii industriale urmau un trend optimist. Astfel, a fost prevazuta o crestere in constructia, inchirierea si vanzarea de astfel de spatii, insa ritmul de crestere din prima jumatate a anului a aratat ca asteptarile au fost depasite.

Potrivit companiilor de consultanta din domeniul imobiliar, cresterea cererii ar putea atinge un nou record. In cel de-al doilea trimestru al anului 2017, s-a inregistrat o cerere totala de 180,000 metri patrati, iar in primul semestru s-a inregistrat o crestere de 51%. Astfel, 65 de procente din spatiile tranzactionate au reprezentat spatii industriale.

In 2016, s-au inchiriat aproximativ 460,000 metri patrati in Romania. Cererea este de trei ori mai mare anul acesta, motiv pentru care sectorul constructiilor a livrat un numar mare de spatii industriale. In consecinta, marea majoritate a acestor suprafete este ocupata, fiind nevoie in continuare de proiecte care sa satisfaca cererea.

Care sunt categoriile de spatii industriale cerute in 2017?

Conform analizelor, spatiile de retail sunt cele mai putin populare in acest an. In prima jumatate a anului, numai 9,000 metri patrati au fost livrati in Romania, in vederea extinderii spatiilor comerciale. In 2016, un total de 69,000 metri patrati au fost livrati in vederea dezvoltarii acestei industrii.

In sectorul logistic si industrial, in schimb, au fost librati circa 480,000 metri patrati in primul semestru al acestui an. Desi cifrele arata o scadere in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2016, cel de-al doilea semestru va inregistra cresteri uimitoare. Este asteptata livrarea a unor suprafete de peste 400,000 metri patrati destinate acestor domenii.

Estimarile expertilor arata ca pragul de 3 milioane de metri patrati va fi depasit pana la finalul anului, iar rata de ocupare va fi de aproape 100%.

In ceea ce priveste inchirierea acestor spatii, previziunile sunt optimiste, datorita nivelului stabil de chirii si gradul de ocupare ridicat din toate ariile. In ceea ce priveste spatiile comerciale, o infrastructura puternica si dezvoltarea marilor orase ar putea favoriza cresterea cererii pentru astfel de spatii, in ciuda statisticilor ingrijoratoare.

Cele mai importante domenii de activitate sunt logistica si productia. In acest moment, in Romania exista un stoc de spatii industriale moderne de aproximativ 2,7 milioane de metri patrati.

Aceste cifre vor fi influentate pozitiv si de ritmul constant al investitiilor din tara noastra, in domenii precum logistica, productia sau retail-ul. Previziunile arata ca tranzactiile de investitii vor atinge un nivel foarte inalt in acest an, depasind cifrele inregistrate in ultimii 10 ani.