Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

  • en
constructii favorizate prima casa

O multime de speculatii privind evolutia sectorului constructiilor au avut loc in ultimii ani, in incercarea de a stabili daca investitiile in acest domeniu sunt favorabile. Conform analistilor, ultimii cinci ani au inregistrat cresteri semnificative in ceea ce priveste numarul de constructii rezidentiale, fenomen ce a setat un trend optimist in randul constructorilor si al investitorilor dar si al potentialilor cumparatori.

Pana la inceputul lunii Iulie a acestui an, bancile au oferit un numar mare de credite pentru Prima Casa. Conform informatiilor oficiale, numai BRD a oferit 50.000 credite. Primind un nou plafon de 157,7 milioane de lei, distribuit de FNGCIMM, banca va putea oferi noi credite romanilor, cu o valoare totala de 315,4 milioane de lei.

In luna iunie a anului 2017, Ministerul Finantelor Public a suplimentat plafonul de garantii pentru acest tip de credit cu 500 de milioane de lei, care ajung la noua dintre bancile din Romania.

Locuintele ieftine sunt motorul pietei constructiilor

Piata constructiilor cunoaste o evolutie treptata, favorizata de cererea publicului de locuinte noi si ieftine. Creditul Prima Casa permite persoanelor care nu au mai avut o proprietate sa achizitioneze un numar foarte mare de locuinte ieftine in fiecare an. Analistii de la Keysfin au realizat o statistica ale carei rezultate arata ca lucrarile de constructii pentru imobile de birouri si spatii comerciale dar si lucrarile edilitare sau de infrastructura au un rol secundar in dezvoltarea acestui sector. Constructiile de locuinte ieftine pe care romanii si le pot permite ofera acestora un sentiment de stabilitate si un potential de investitie.

Afacerile din sectorul constructiilor au atins suma de 80 de miliarde de lei in anul 2016, in crestere fata de cele 76,7 miliarde de lei din anul 2015. Cresterile sunt semnificative in comparatie cu anul 2012, cand se atingeau doar 72,8 miliarde de lei.

Proiectul Prima Casa a avut cel mai mare succes in orasele mari ale tarii, precum Cluj-Napoca, Timisoara, Bucuresti, Brasov sau Ploiesti. Acestea sunt si orasele in care creditul Prima Casa a fost solicitat intr-un numar foarte mare.

In 2017, trendul continua, iar previziunile sunt pozitive. Primele doua luni ale anului 2017 au aratat cresteri in numarul firmelor de constructii. 1671 de firme noi au fost inregistrate numai in luna ianuarie si februarie a acestui an. De asemenea, numarul autorizatiilor de construire a crescut cu peste jumatate la inceputul anului 2017 pentru cladiri rezidentiale.

Constructia de locuinte noi este favorizata si de noile reguli impuse de Strategia Programului Prima Casa pentru 2017-2021. Creditul va fi acordat in functie de vechimea si durabilitatea imobilului, luandu-se in considerare factori precum calitatea constructiei, rezistenta la seisme etc. Mai mult decat atat, Ministerul Finantelor propune stabilirea regulilor de eficienta energetica a locuintelor si acordarea creditelor in functie de acest factor. De aceea, noii proprietari vor prefera achizitionarea de locuinte noi in favoarea celor vechi.

Asadar, tendintele din sectorul constructiilor sunt de crestere, aducand optimism atat constructorilor, investitorilor, arhitectilor si proiectantilor, cat si viitorilor proprietari.