Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

 • en
scenariu securitate la incendiu

Detineti o hala multifunctionala sau pentru depozitare sau va doriti sa realizati un proiect de structura de rezistenta hala metalica? Atunci trebuie sa stiti cat este de importanta crearea si simularea unui scenariu de securitate la incendiu.

Acesta trebuie sa aiba loc in conformitate cu metodologiile aprobate de Ministerul Administratiei si Internelor. Indiferent de natura activitatii dumneavoastra, de obiectele, echipamentele sau marfurile prezente in hala, incendiul este unul dintre riscurile majore pe care trebuie sa le luati in considerare.

Masurile de siguranta in caz de incendiu trebuie sa faca parte din proiectul halei inca de la inceput. In acest sens, trebuie sa stabiliti caracteristicile constructiei si ale amenajarii si sa beneficiati de asistenta necesara pentru a indeplini toate regulile de siguranta. Un scenariu de securitate la incendiu pentru un proiect de hala trebuie sa vizeze toate spatiile incluse in interiorul acesteia.

Ce trebuie sa includa scenariul de securitate la incendiu pentru o hala?

In procesul de realizare a unui scenariu de securitate la incendiu pentru hala metalica, este necesara luarea in considerare a urmatoarelor aspecte:

 • Functiile principale, secundare si conexe
 • Categoria de importanta a constructiei
 • Tipul halei
 • Inaltimea, suprafata si volumul constructiei
 • Principalele destinatii si scopuri ale incaperilor
 • Numarul compartimentelor de incendiu
 • Numarul de utilizatori care se pot intalni simultan
 • Numarul persoanelor prezente permanent in incinta
 • Capacitatea de autoevacuare a persoanelor din incinta
 • Capacitatea de depozitare sau adapostire
 • Cantitatile de substante periculoase prezente in hala
 • Numarul cailor de evacuare
 • Numarul refugiilor
 • Tipul si numarul instalatiilor sanitare, termice, de climatizare, de ventilare
 • Existenta unui sistem de iluminat de siguranta

Din perspectiva tehnica, mai este necesara si existenta unor sisteme de semnalizare, de detectie a focului si a fumului si de stingere.

In timpul realizarii acestui plan, este necesara stabilirea riscului de incendiu din hala. Pentru reducerea riscurilor la minim, este importanta realizarea unui proiect de hala metalica modern. Acest lucru presupune folosirea materialelor ignifuge, cat mai rezistente si a echipamentelor cu risc scazut.

Pentru stabilirea riscului de incendiu, trebuie sa identificati si sa stabiliti densitatea sarcinii termice, evindentiind toate materialele care prezinta risc de combustie. De asemenea, trebuie sa realizati un plan in care sa mentionati toate sursele potentiale de aprindere, precum si situatiile in care aprinderea poate fi favorizata.

Nivelul riscului pentru incendiu trebuie sa fie stabilit pentru fiecare zona in parte. Limitarea riscului de aparitie a focului si fumului in hala metalica este necesara o compartimentare antifoc si prezenta unor elemente de protectie pentru golurile functionale.

Evacuarea persoanelor din incinta halei este un aspect al scenariului de incendiu la fel de important precum realizarea proiectului in sine. Planul de evacuare trebuie sa includa numarul cailor de evacuare, un plan de control al fumului, geometria cailor de evacuare, numarul fluxurilor de evacuare si prevederea de dispozitive de siguranta la usi.

Scenariul de securitate la incendiu trebuie sa includa si informatii referitoare la securitatea fortelor de interventie. Accesul acestora, al autospecialelor si prezenta ascensoarelor de incendiu sunt aspecte esentiale.

Un proiect de hala metalica trebuie sa includa si dotarea cu mijloace tehnice de aparare impotriva incendiilor, precum agentii de stingere, timpul de functionare al sistemelor de siguranta, sursele de alimentare cu apa si interzicerea comportamentelor care pot favoriza provocarea unui incendiu.

Daca nu ai creat un scenariu de securitate la incendiu si iti propui sa incepi constructia unei hale metalice, trebuie sa stii ca aceasta activitate reprezinta o prioritate. Apeleaza la specialisti in securitate la incendiu pentru a beneficia de suportul necesar in vederea securizarii halei tale de productie.