Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

salariu minim brut constructii

Ordonanta 114/2018, supranumita si „ordonanta Teodorovici” aduce schimbari si in domeniul constructiilor. Expertii sunt de parere ca acest lucru ii va duce la cresterea numarului celor care presteaza munca la negru in constructii.

In primul rand, salariul minimum brut pentru un angajat din domeniul constructiilor va fi de 3 000 de lei. Angajatorii din domeniul constructiilor care nu respecta aceste prevederi legale destinate acestui sector risca sa plateasca amenzi de pana la 2 000 lei. Suma stabilita pentru salariul de baza minimum brut pe tara nu are in vedere sporuri sau alte adaosuri si este calculata pentru 167,3 ore pe luna.

salariul minim brut constructii 1

Ce conditii trebuie sa indepliniti ca sa beneficiati de facilitati

Companiile care au ca domeniu de activitate constructiile vor fi scutite de la plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate si reducerea constributiei in cazul asigurarilor sociale de pensii (de la 25%, scade la 21,25%), dar si de la plata impozitului pe venit. Dar ele vor putea fi scutite doar daca realizeaza venituri peste 80% strict din sectorul constructii.

Daca, de exemplu, compania X care are cifra de afaceri de 65% strict din domeniul constructiilor, iar restul provine din vanzari, nu poate beneficia de scutirea platii contributiilor. Acest lucru se intampla pentru ca aceste facilitate sunt acordate in functie de incadrarea CAEN, si nu in functie de codurile COR. Pentru a afla care sunt codurile CAEN care beneficiaza de aceste facilitati, puteti consulta acest link. Cei care se pot bucura de aceste scutiri vor putea beneficia de ele in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028.

Alta conditie prevede ca veniturile brute lunare din salarii si assimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sa fie cuprinse intre 3 000 si 30 000 lei lunar si sunt realizate in baza contractului individual de munca.

De asemenea, ca firmele din sectorul constructiilor sa poate beneficia de aceste reduceri de costuri trebuie sa aiba 50 de angajati minimum, limita fiind de 50-800 de angajati. Desi prin aceste scutiri de taxe si impozit se preconizeaza o crestere a consumului in randul a cel putin 300 000 de oameni din randul populatiei care activeaza in domeniul muncii, pe de alta parte, doar o companie cu 50-800 de angajati unde doar 40% primesc salariul minimum brut pe economie ar putea sustine o astfel de crestere a costurilor, dar fara a avea parte si de profit.

salariul minim brut constructii 2

Ce spun vocile din domeniul constructiilor

Vocile din domeniu se plang de faptul ca nu toate companiile din domeniul constructiilor isi permit costurile care sunt generate cu aceste noi prevederi fiscale, incurajand angajatorii sa recurga si mai mult la munca „la negru” pentru a reduce costurile si a putea face sustenabila industria constructiilor din Romania.

In conditiile in care in Romania se construieste cu cele mai mici preturi din Uniunea Europeana, e foarte greu ca angajatorii din domeniu sa aduca salariile angajatiilor care activeaza strict in domeniu la un nivel care sa permita traiul decent fara a creste costurile imobilelor si alte costuri, mai mult sau mai putin secundare.

Pentru angajatori este mai simplu sa angajeze un muncitor cu salariul minim pe economie si sa-l plateasca in plus dupa aceea decat sa declare toata suma la stat, care este supraimpozitata. Asa apare ceea ce este cunoscut ca munca „la gri”. Cum modificarile fiscale nu sunt sustenabile din punct de vedere economic pentru multe firme din constructii, totul indica faptul ca munca „la negru” va prolifera, cei care erau angajati cu salariul minimum brut pe economie, vor fi platiti in functie de lucrare.

Pentru orice probleme de reprezentare autoritati pentru autorizare, nu ezitati sa ne contactai.