Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

culoare in arhitectura

Culorile si perceptia lor sunt responsabile pentru o serie de stimuli constienti si subconstienti in legatura cu mediul psiho-spatial in care traim. Acestea sunt prezente peste tot in jurul nostru in numeroase variatii si nuante. V-ati intrebat vreodata ce rol are culoarea in domeniul arhitecturii?

Asa cum elementele de constructie alcatuiesc obiectul arhitectural, la fel si aplicarea de culori pe suprafata acesteia influenteaza experienta traita de o persoana in spatiul respectiv. Se spune ca “senzatia de culoare este produsa de nuantele luminii reflectate sau refractate, pe un anumit material. In mod normal, cuvantul “culoare” este desemnat acelor umbre ce functioneaza ca si stimuli cromatici.”

pereti galbeni cu umbre

Descrierea relatiilor dintre culori si trasaturile diferite ce stau la baza lor reprezinta un proces complex si amplu. Culorile pot fi asociate cu psihologia, simbolismul sau chiar cu misticismul. Acestea au capatat intelesuri diferite de-a lungul perioadelor istorice, culturale sau artistice. Asadar, sa vedem legatura culorilor in proiectele de arhitectura.

Importanta culorii in arhitectura

Culoarea da dovada de puritate a spatiului, ca un element ce invoca emotia. Culorile utilizate in arhitectura au semnificatii diferite, inclusiv culturale, de exemplu cea Mexicana, in care sunt utilizate culori vii, exuberante.

Culorile pot arata un anumit volum, detaliu legat de constructie sau aspect ce imita anumite efecte vizuale. In acelasi timp pot transmite mai multe tipuri de emotie sau efecte vizuale.

Utilizarea de culoare in arhitectura

Daca este creat un spatiu cu pereti, podea si un tavan neutru la care se aplica diferite culori pe anumite suprafete, se obtine un efect vizual diferit. Iata cateva exemple:

  • daca se aplica o umbra mai intunecata pe tavan, se simte imediat o senzatie de spatiu mai mic;
  • daca se aplica vopsea pe peretele central se creeaza ideea de “scurtare” a spatiului;
  • in cazul in care se aplica pe toti peretii aceeasi culoare, automat credeti ca sunteti intr-o incapere mult mai mare decat in realitate;
  • vopsirea peretilor laterali ofera senzatia de spatiu ingust;
  • pentru “extinderea” spatiului se poate opta pentru vopsirea tavanului si a peretelui central in aceeasi culoare;
  • Daca se doreste reducerea inaltimii intr-o anumita incapere se vopsesc peretii pana la jumatate, in partea superioara a acestora pastrandu-se o nuanta mai inchisa.

Culorile nu exista fara prezenta luminii si totodata acestea sunt conectate la stimulii psihologici ai fiecaruia dintre noi. Astfel, culoarea poate fi utilizata cu usurinta pentru a modifica marimea sau forma proiectelor. Aflati in continuare semnificatia psihologica a culorilor.

semnificatia culorilor zid colorat

Semnificatia culorilor

Albastru – transmite sentimentul de incredere, pozitivism si siguranta. Este utilizat de regula in spatii comerciale si de birouri.

Galben – semnifica optimismul, curiozitatea si jovialitatea. Creeaza o atmosfera luminoasa. Este utilizata in restaurante pentru a atrage atentia turistilor de exemplu, sau in spatii comerciale.

Rosu – este culoarea energiei, entuziasmului si bucuriei. Din acest motiv reprezinta alegerea potrivita pentru spatii comerciale sau fast-food-uri deoarece exprima o anumita compulsivitate si dorinta a clientilor.

Verde – inspira calmitate, liniste si o stare de bine. Este o culoare asociata cu sanatatea, asadar se utilizeaza in spatii precum spitale, camine sau centre de relaxare.

Portocaliu – este culoarea rezultata din amestecul de rosu si galben si invoca ideea de intensitate, creativitate, euforie si bucurie. Se foloseste in spatii in care se doreste stimularea creativitatii. Acestea pot fi birouri, scoli sau studiouri. Totodata, combinata cu albastru ofera senzatia de incredere si impulsivitate.

Violet – transmite o stare de bine, calmitate si delicatete.

In crearea spatiilor destinate copiilor, culorile sunt folosite pentru motivarea si dezvoltarea senzoriala a acestora.

In proiectele arhitecturale de tip spitale sau alte cladiri ce tin de sanatatea umana, nuantele de culori folosite reprezinta un element ce contribuie la reabilitarea pacientilor.

In cadrul proiectelor urbane se utilizeaza culori care sa readuca la viata un anumit spatiu sau la reabilitarea cladirilor deteriorate.

Ca si concluzie, culorile sunt parte integranta din proiectele arhitecturale. Importanta acestora nu este doar una estetica ci actioneaza si la nivel emotional fiind astfel capabile sa ofere o anumita stare.

Noi va dorim sa utilizati intelept culoarea in proiectele pe care le aveti in plan!

Sursa articol: https://www.archdaily.com/895498/the-role-of-color-in-architecture-visual-effects-and-psychological-stimuli