Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

programul Prima lumina

Probabil sunteti familiari cu programul Prima casa sau ati auzit de el. Dar e posibil sa nu fi auzit inca de programul Prima lumina. In curand, s-ar putea sa vorbim si de acest program, dupa ce mai multi parlamentari au initiat acest proiect de lege care sa-i ajute pe cei care au nevoie de curent electric, dar nu s-au bransat inca la reteaua publica sau nu folosesc resurse regenerabile.

Ce este programul Prima lumina si pentru cine a fost gandit

Intr-un articol anterior, echipa Proiect Arges scria despre surse de energie regenerabila si cum ati putea deveni furnizor de energie electrica daca aveti surplus. Prin acest nou proiect, puteti sa rezolvati doua probleme: sa aveti acces la energie electrica, dar si ca energia pe care o folositi sa fie regenerabila.

„Prima lumina” se adreseaza mai ales celor a caror locuinta nu a fost niciodata racordata la reteaua electrica si doresc sa o faca, dar nu au posibilitati materiale. Din acest motiv, au fost propuse vouchere in valoare de 7000 de lei.

programul Prima lumina 3

Acestea vor fi disponibile la nivel national pentru toate familiile al caror venit lunar pe membru de familie este de pana la de doua ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoana singura. Mai trebuie sa nu aveti in prezent debite la bugetul local.

Voucherul va avea o valabilitate de 24 de luni si il va primi un singur membru al familiei. Prin acest program, se cauta electrificarea locuintelor cu acces limitat, care nu au fost niciodata racordate.

Alte conditii de acordare si intrebuintare a voucherelor de lumina

Ca sa primiti voucherul, trebuie sa fiti activ din punct de vedere profesional si sa aveti un domiciliu stabil si sa va aflati in evidenta autoritatilor publice pe raza judetului in care domiciliati.

programul Prima lumina 1

Voucherele de lumina vor putea fi folosite pentru a cumpara panouri fotovoltaice si accesoriile aferente, echipamente pentru producerea energiei hidroelectrice, mori de vant, conectarea la reteaua publica de energie sau la alte surse de curent.

Daca veti avea nevoie de mai putini sau mai multi bani pentru toate aceste demersuri, acest lucru va trebui discutat cu autoritatile locale, care, in functie de situatia in care va aflati, va stabili de ce anume aveti nevoie, daca ar trebui sa va racordati la reteaua publica sau puteti folosi energie regenerabila.

Initiativa legislativa mai prevede: „Se interzice transmiterea dreptului de utilizare a voucherului catre alta persoana. Se interzice vanzarea sau cedarea echipamentelor sau a pieselor componente catre alte persoane. Se interzice utilizarea voucherelor de lumina in alte scopuri ori valorificarea acestora prin transformarea in bani sau bunuri”.

In caz contrar, voucherele vor fi anulate de drept, iar beneficiarul nu va mai putea sa primeasca alt voucher de lumina. Daca beneficiarul ajunge sa foloseasca voucherul in alt scop decat cel alocat, risca o amenda intre 3000 si 5000 de lei. De asemenea, daca beneficiarul transmite altcuiva voucherul (care va fi nominal) ca sa-l foloseasca, va primi o amenda intre 3000 si 5000 de lei, iar daca echipamentele specializate sunt vandute, amenda va fi intre 5000 si 10000 lei.

Speram ca veti alege energia verde atunci cand alegeti sa racordati o locuinta noua la curent electric.