Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

  • en

Realizarea oricarei constructii include o serie de pasi esentiali pentru buna desfasurare a proiectului si finalizarea acestuia cu succes. De la a decide zona in care urmeaza sa fie amplasata constructia, tipul de materiale folosite si pana la echipa cu care urmeaza sa colaborati, orice detaliu este definitoriu si conduce la rezultatul dorit. Insa, planul in baza caruia constructia va fi ghidata este un aspect crucial.

In cazul constructiilor de o amploare mare, exista 3 tipuri de planuri esentiale ce trebuie avute in vedere: planul urbanistic zonal (PUG), planul urbanistic zonal (PUZ) si planul urbanistic detaliu (PUD). Deseori, acestea sunt confundate ori caracteristicile fiecaruia in parte nu sunt pe deplin intelese. De aceea, va invitam sa aflati ce planuri urbanistice sunt prevazute in legislatie, care sunt diferentele dintre planurile PUG, PUZ si PUD si elementele pe care include fiecare.

Diferente planuri urbanistice PUG, PUZ si PUD

#1. Scopul planului urbanistic

Orice plan are un scop bine definit si include informatii generale sau specifice legate de constructia in cauza. Fiecare dintre cele trei planuri necesare constructiilor comerciale si industriale contine detalii legate de zona in care urmeaza sa se realizeze constructia, perspectiva pe o perioada indelungata sau determinata ori modul in care zona respectiva urmeaza sa se dezvolte si sa fie utilizata.

Planul urbanistic general reprezinta acel proiect obligatoriu de amenajare teritoriala si de dezvoltare a unei anumite localitati. In acelasi timp, PUG-ul este si cadrul legal ce vizeaza efectuarea unor analize si reglementari pe termen scurt si lung. Astfel, se obtine o imagine de ansamblu a modului in care teritoriul administrativ al orasului va fi impartit si include atat zona intravilana, cat si cea extravilana.

Planul urbanistic zonal este un proiect intocmit la o scara mai mica decat PUZ-ul si este destinat reglementarilor zonelor urbanistice de dezvoltare dintr-o localitate. De asemenea, acest plan cuprinde si obiectivele sau actiunile necesare utilizarii terenurilor intravilane si extravilane.

Planul urbanistic detaliu include toate informatiile ce se regasesc in PUG si PUD. Totodata, scopul principal al PUD-ului este sa explice si sa detalieze toate aspectele cuprinse in planul urbanistic general si in planul urbanistic zonal. Mai mult, prin intermediul PUD-ului se asigura implementarea datelor ce se regasesc in celelalte doua planuri.

#2. Detaliile planului

Dupa cum am mentionat anterior, cele trei planuri au un scop specific si cuprind o categorie anume de informatii. De asemenea, fiecare plan cuprinde categoriile de elemente dupa care se realizeaza proiectul pentru PUG, PUZ sau PUD. Prin urmare, va prezentam cele mai importante elemente ce pot fi identificate in fiecare plan urbanistic general, zonal sau de detaliu.

Elementele unui PUG:

  • marginirea zonei intravilane si extravilane
  • fixarea zonelor ce sunt protejate, functionale si cele in perimetrul carora se poate construi
  • hotararea modului in care terenurile vor fi utilizate si constructia va fi realizata

Elementele unui PUZ:

  • organizarea urbanistic – teritoriala, respectand structura urbana
  • organizarea retelei de strazi
  • masurile de protectie ale mediului

Elementele unui PUD:

  • statutul juridic, economic si tehnic atat al terenului, cat si al celorlalte constructii de pe suprafata acestuia
  • respectarea regulilor peisajului urbanistic
  • modul de utilizare al terenurilor astfel incat sa poata fi construite spatii de joaca sau de recreere

#3. Importanta planurilor PUG, PUZ si PUD

Este esential de avut in vedere ca toate planurile prezentate in acest articol sunt in egala masura importante si necesare pentru efectuarea oricarei constructii de avengura care influenteaza peisajul urban. Astfel, dumneavoastra va puteti asigura ca modul in care decurge constructia este in concordanta cu asteptarile si dorintele dumneavoastra, dar mai ales in conformitate cu legea in vigoare.

Prin urmare, va recomandam sa apelati la sfatul expertilor inainte de initierea oricarui proiect. Echipa proiectarges.ro va garanteaza ca veti avea parte de cele mai bune servicii pentru a avea o constructie comerciala sau industriala ideala!