Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

  • en

Inceputul anului 2017 s-a dovedit a fi promitator pentru piata imobiliara din Romania, avand in vedere interesul in crestere al investitorilor si al dezvoltatorilor de a construi.

De asemenea, interesul potentialilor cumparatori a crescut in toate segmentele imobiliare, inregistrandu-se o crestere a cererii in special pentru case si terenuri. In segmentul rezidential, asteptarile au fost depasite, iar acum, in al doilea semestru al anului, interesul pentru locuinte continua sa creasca.

Contextul economic favorabil de la inceputul anului, alocarea de fonduri in segmentul constructiilor si al infrastructurii sunt factori care intensifica interesul pentru segmentul rezidential. De asemenea, la acestia se adauga si deschiderea bancilor fata de oferta pentru creditul Prima Casa.

Piata imobiliara: Livrarea de locuinte in crestere seteaza un trend optimist

Conform declaratiei uneia dintre cele mai puternice agentii imobiliare din Bucuresti, in acest an este asteptata livrarea a 12,000 de locuinte numai in capitala. Coldwell Banker a declarat ca pe langa cele 12,000, se asteapta initierea constructiei a inca 2,000 locuinte la inceputul anului 2018.

Principalul indicator care arata cresterea interesului pentru segmentul rezidential este numarul de agentii imobiliare active in Romania. Marile orase au inregistrat cresteri de peste 30 de procente in ceea ce priveste numarul agentiilor imobiliare, cu exceptia Bucurestiului, unde cresterea este de 12%. De asemenea, in Timisoara se inregistreaza o crestere de 10%. In total, majorarea inregistrata fata de aceeasi perioada a anului 2016 este de 28%.

Evolutia preturilor este un alt indicator important in contextul cresterii cererii pe piata imobiliara, in segmentul rezidential. Prima jumatatea a anului 2017 a aratat o crestere de 6.7% in ceea ce priveste evolutia preturilor la apartamentele vechi si noi. Conform statisticilor, imobilele noi sunt preferate de catre potentialii cumparatori, motiv pentru care dezvoltatorii promit livrarea unui numar mare de locuinte.

Intreaga piata imobiliara cunoaste un trend pozitiv care va continua si in anul care urmeaza. Segmentul office, retail si cel industrial sunt, de asemenea, in crestere. Cu toate acestea, problema infrastructurii ramane o provocare pentru dezvoltatori.

Cresterea cererii pentru constructii rezidentiale conduce la estimari pozitive, insa prezice si o crestere semnificativa a preturilor pe metru patrat. Cu toate acestea, trendul de crestere se va mentine, avand in vedere acelasi comportament din anii anteriori. In anul 2016, s-au realizat investitii in valoare de aproximativ 900 milioane de euro in Romania, inregistrand o crestere cu 35% mai mare decat in 2015.

Preturile au crescut semnificativ in acea perioada, iar in 2017, orasele in continua dezvoltare, precum Cluj Napoca au inregistrat cresteri de preturi de cel putin 10% fata de anul anterior. In ciuda acestui fapt, statisticile arata ca cel putin un sfert din locuitorii mediului urban sunt interesati de vanzarea sau cumpararea unui imobil.