Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

piata constructiilor in romania

Daca locuiti intr-un oras mare precum Bucuresti, Cluj, Constanta, Brasov sau Timisoara, cu siguranta ati observat ca in ultimii ani a existat o tendinta de expansiune a cartierelor rezidentiale. Este vizibila aceasta crestere indiferent daca locuiti la oras sau in mediul rural, dat fiind ca stirile despre noi ansambluri si imobile sunt des auzite. Prin urmare, putem observa cu totii ca piata constructiilor in Romania a inregistrat o crestere in ultimii ani.

Dar, ce spun de fapt datele statistice si ce prezic specialistii?

Conform AgendaConstructiilor.ro, a fost facuta recent publica statistica realizata de INS si Banca Nationala a Romaniei privind determinarea investitiilor straine in Romania. Obiectivul cercetarii a fost sa determine soldul investitiilor in Romania la 31 decembrie 2017 si a fluxurilor investitiilor in intreprinderile straine rezidente.

Conform statisticii, fluxul net de investitii straine in Romania pe parcursul anului 2017 a fost de 4797 milioane de euro iar soldul investitiilor straine directe a fost de 75851 milioane de euro.

Desi pana acum nu au fost finalizate inca studiile privind tendintele pietei in constructii, cifrele din primele trimestre ale anului sunt incurajatoare. Cresterea atat pentru spatii de birouri cat si pentru locuinte a avansat fata de anii trecuti, ceea ce inseamna ca afacerile din domeniul constructiilor pe aceste sectoare au crescut proportional. Insa, acest lucru este explicabil dupa perioada dificila care a urmat crizei economice din 2008-2010.

Totusi, in urmatoarea perioada, specialistii prezic ca urmeaza o noua criza, deoarece baza principala a constructiilor in Romania nu este reprezentata de constructiile noi ci de reparatii si amenajari.

piata constructiilor in romania imagine

Mai multe autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale

In ceea ce priveste autorizatiile de construire pentru sectorul rezidential, conform INS, in perioada 1 ianuarie – 31 august 2018, s-au eliberat 29009 autorizatii de constructii, in crestere cu 5,1% fata de anul trecut.

Cresterile fata de aceeasi perioada a anului trecut s-au inregistrat in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Muntenia (+402 autorizatii), Sud-Vest Oltenia (+397), Vest (+394), Nord-Vest (+179) , Sud-Est (+125) si Centru (+114). Scaderi au fost in regiunile de dezvoltare Nord-Est (-135 autorizatii) si Bucuresti-Ilfov (-72).

Intr-un interviu realizat pentru bursa.ro cu domnul Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro, acesta relateaza:

„Am avut o revenire a sectorului prin 2015, apoi 2016 a fost un an bun, de stabilitate, de crestere pe piata imobiliara, iar 2017 a fost un an foarte bun pentru cei care fac business-uri imobiliare, cu precizarea ca pe noi ne ingrijoreaza putin cresterea interesului pentru achizitie din 2017. Insa, ca urmare a mai multor factori, am observat o incetinire a ritmului de crestere pe piata constructiilor in Romania si avem un an 2018 care arata destul de sanatos”.

Desi nimeni nu poate prezice exact daca se apropie sau nu o noua criza pe piata constructiilor din Romania, care sa ne readuca la stadiul in care ne aflam in 2014, dupa ce piata incepea sa isi revina in urma crizei economice din 2008, lucrurile stau relativ bine in prezent.

Cresterea este lenta, dar sigura. Investitiile straine cresc, la fel si cererile de eliberare a autorizatiilor de constructii. In opinia noastra, o crestere mai lenta este mai sanatoasa decat o crestere alerta. Insa, vom reveni cu mai multe detalii pana la inceputul anului 2019, cand se vor incheia mai multe studii privind piata constructiilor in Romania in 2018.