Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

  • en

Aproape 70% din structura costurilor în constructii apar in momentul in care arhitectul si inginerii realizeaza proiectele de arhitectura, rezistenta si instalatii pentru ceea ce va deveni viitoarea voastra casa. Restul de 30 % tine exclusiv de modul in care stiti sa cereti ofertele, de contractul de executie, dar si de alti factori cum ar fi rata imprumutului, cursul de schimb valutar si altele.

Proiectul casei: A detine controlul proiectului înseamna a detine controlul costurilor

Sa construiesti o casa cu bani putini?
Da, se poate!
Planurile de case, fatadele, sectiunile si toate detaliile de executie aferente proiectelor de case sunt singurul mijloc prin care pe parcursul lucrarilor banii vor fi cheltuiti. In cadrul proiectelor sunt evidentiate (sau ar trebui sa fie) cantitatile de materiale de constructii necesare a fi folosite. Toate aceste cantitati la final inseamna bani.
Avand un control inca din faza de proiect a viitoarei case, puteti sa controlati direct si costurile viitoare.
Pe langa preturile materialelor de constructii si ale manoperei de executie, preturi stabilite oarecum de piata, intr-un final, conteaza atat cantitatea si calitatea lor, cat si solutiile constructive pe care le folosesc.

Ati inteles bine, economiile se fac cu mult inainte de inceperea oricarei lucrari de construire. TOATE aceste economii se pot realiza inca din timpul proiectarii, acel loc in care costurile sunt programate.

1. Bani mai putini inseamna Proiecte de case mai mici.

Este foarte adevarat ca o casa de 110 mp cu siguranta va costa mai putin decat o casa de 190 mp. Desi ati fi tentati sa credeti ca diferenta este de 40% nu in toate cazurile inseamna ca este si adevarat, insa in unele cazuri poate ajunge la acest procent.
Reducerea unor spatii locative cum ar fi livingul sau unul dintre birouri nu are nici o relevanta daca dimensiunea garajului sau a beciului sunt supradimensionate.

2. Sunt structurile de rezistenta mai ieftine o solutie viabila?

De cele mai multe ori arhitectura și rezistenta sunt lucrate în paralel iar atunci cand cele doua merg “mana in mana” cu siguranta structura de rezistenta are toate sansele sa fie mult mai eficienta. Daca ne gandim ca zidurile si stalpii sunt amplasati exact acolo unde este nevoie de ele, sau ca structura aleasa este cea mai potrivita pentru planurile de arhitectura, atunci cele doua solutii cer o buna colaborare intre arhitect si inginer.

3. Crezi ca pretul finisajelor stabileste valoare casei tale?

Chiar daca folosesti cele mai bune materiale de costructie asta cu siguranta nu are cum sa indrepte greselile unui proiect. De cele mai multe ori cele mai frumoase case, ai fi uimit sa afli, sunt casele albe, cu finisaje cat mai simple. Insa calitatea lor are la baza o compozitie echilibrata. Doar pentru a indeparta atentia de la erori, cand totul este pierdut, apar tencuielile, feroneriile scumpe si placajele exorbitante generand astfel si costuri exagerate pe care tot dumneavoastra le veti suporta.

4. Contractul de executie

Desi cei mai multi dintre noi consideram ca prin licitatii si selectiile de oferte avem o solutie de substituire a fondurilor publice, va putem asigura ca nu intotdeauna este asa.
In ceea ce priveste domeniul constructiilor acestea pornesc de la proiect si de la lista cu cantitati de materiale pe care in mod normal acesta ar trebui sa le contina. In realizarea oricarui proiect executantii in speta constructorii, ar trebui sa solicite plata aferenta cantitatii de materiale folosite, cum ar fi betoanele, armaturile, caramizile, si nu sa solicite plata aferenta metrilor patrati construiti. Atat seful de santier (Dirigintele) cat si arhitectul va pot indruma cum trebuie facute platile si cum puteti sa va asigurati de calitatea lucrarilor. Totul tine de modul in care plecati pe acest drum.

Renuntati la vise doar pentru ca aveti un buget redus?

A reduce spatiile, a renunta la camere, este poate cel mai facil mod de a economisi, insa asta va poate aduce destule neplaceri mai tarziu.
Iata cateva sfaturi utile pentru a realiza ce v-ati propus:

Ganditi-va la o tema de proiectare in care sa includeti TOT ce va doriti: un birou, o camera de oaspeti, un beci, si de ce nu si o biblioteca. Treceti tot, insa pregatiti-va si o varianta in care sa treceti doar strictul necesar.

Compromisul:

De cele mai multe ori in tot ceea ce facem exista un compromis, fie ca recunoastem fie ca nu. Consultandu-va cu un arhitectul, cu familia dar si cu prietenii trebuie sa cautati solutiile care imbina cel mai bine cele doua extreme: O camera pentru o pivnita poate ar insemna costuri prea mari pentru bugetul dumneavoastra dar un loc bine gândit în beci poate fi exact ce va doriti, si cu siguranta mai sunt si alte solutii posibile.

Perspectiva:

o gandire in perspectiva este de cele mai multe ori o solutie mai buna decat ati crede la inceput. Extinderea constructiei pentru a creea un loc separat pentru copii, fie prin construirea unui etaj sau a unei extensii este ceea ce multi dintre noi gandesc. Este mult mai simplu sa va gânditi la o posibila extensie în viitor decat sa va inhamati la costuri suplimentare si inutile de la inceput. De cele mai multe ori realizarea unor extensi dupa 10 sau 15 ani poate fi realizata cu costuri mult reduse dacat in variant de inceput, unde presiunea unui buget limitat este constanta pe intraga perioada de executie. Aceste costuri pot reprezenta un plus tinand cont ca nu trebuie sa platiti costuri suplimentare pentru credit sau pentru utilitati doar pentru a intretine un spatiu nelocuit.

Un proiect de casa inteligent va aduce o casa mai ieftina.
Singurul material care suporta absolut orice este hartia pe care este desenat proiectul pentru casa.
Atata timp cat sunteti in stadiul de proiectare va recomandam sa acordati suficient ragaz pentru a evalua toate optiunile pe care le aveti.
Daca pana acum nu ati aflat va spunem noi, casele ieftine nu sunt realizate din materiale miraculoase sau cu ajutorul nanotehnologiei.
La fel de adevarat este si faptul ca cel mai important lucru este cumpatarea si determinarea cu care plecati la drum.
Cum orice lucru bine facut are la baza o gandire coerenta, o strategie care sa determine foarte bine ceea ce trebuie facut precum si etapele necesare implementarii respectand o planificare riguroasa, la fel si aici, proiectul unei case trebuie sa fie implementat respectand toate aceste atribute.
Pentru a va putea furniza toate informatiile de care aveti nevoie si solutiile optime potrivite pentru nevoile dumeavoasta atat arhitectul cat si inginerii au nevoie de cat mai multe informatii. Dumneavoastra sunteti cei care stiti cum traiti, cum ganditi si de ce aveti nevoie si de aceea va recomandam sa construiti o legatura si o relatie de parteneriat cu arhitectul la care apelati. O relatie de parteneriat va poate scuti de multe probleme, iar discutiile deschise intotdeauna vor furniza solutii optime.