Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

necesar lumina lumeni

Ce cantitate de lumina este suficienta? Este o intrebare dificila insa atunci cand este necesar sa incepeti calculul pentru a crea un spatiu bine luminat, lucrurile se pot complica.

Fie ca este vorba de o lucrare arhitecturala comerciala sau de rezidenta, metoda de calcul a lumenilor necesari pentru iluminarea spatiului respectiv este aceeasi. Sa vedem mai intai ce inseamna termenii pe care ii veti intalni in masuratoare.

Cuvinte cheie

Lumen

Reprezinta masurarea luminii emise de o sursa, fie ca este LED, fluorescenta, halogen, sau incandescenta. Aceasta este cunoscuta si sub numele de „luminozitate” sau „emanarea luminii”. Ca si punct de referinta, un bec cu lumina incandescenta de 100W genereaza aproximativ 1500-1700 de lumeni.

Watt

Arata cata energie electrica consuma un bec pentru a ajunge la luminozitatea dorita. Fiecare sursa de lumina are un raport lumen/watt diferit.

In continuare vom folosi lumenii ca masura, pentru a ne asigura ca veti avea suficienta lumina intr-un anumit spatiu.

necesar lumina lumeni

Randament

Un bec produce un anumit numar de lumeni pentru fiecare watt pe care il consuma. Cu cat acest numar este mai mare cu atat becul da un randament mai bun. Teoretic sunt preferate becurile care ofera suficienta lumina la un consum cat mai mic, nu-i asa?

Acum ca ne-am familiarizat cu termenii, aflati in continuare pasii de urmat pentru a determina cantitatea necesara de lumina pentru un anumit spatiu.

Cum se calculeaza necesarul de lumeni pentru un anumit spatiu

In primul rand se masoara spatiul care are nevoie de lumina. Dupa ce ati calculat numarul de metri patrati luati in calcul cat de intens va doriti sa iluminati spatiul respectiv.

Stim ca lumina unui lumen cade linear pe un metru patrat. In acest fel se va calcula usor necesarul de lumeni folositi pentru a ilumina o incapere, in functie de intensitatea dorita si de marimea spatiului respectiv.

Este foarte important sa tineti cont de mai multi factori atunci cand selectati becul potrivit pentru spatiul intunecat pe care doriti sa-l shimbati. Fiecare incapere, dintr-o casa de exemplu, are dimensiunea si accesul la lumina naturala diferite. Totodata mobila, accesoriile, culoarea peretilor si alte obiecte din interiorul unei incaperi afecteaza in mod direct gradul de iluminare a spatiului respectiv.

necesar lumina lumeni

Calculele sunt influentate de toti acesti factori. Definitoriu in luarea deciziei de cumparare este dorinta personala. Astfel, daca va doriti un spatiu iluminat puternic adaugati 10, 20 % la calculul initial. Important este sa va simtiti bine in incaperea respectiva. Daca aceasta va fi iluminata corespunzator cu planul pentru care a fost conceputa, confortul dumneavoastra si a intregii familii este asigurat.

Sursa articol: https://www.archdaily.com/897277/how-to-determine-how-many-led-lumens-youll-need-to-properly-light-your-space