Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

modificari norme prime de stat

Sigura posibilitate de a primi suport financiar din partea statului pentru renovarea sau chiar achizitionarea unei case este reprezentat de sistemul de economisire-creditare. Practic, daca alegeti sa va pastrati economiile financiare in contul bancilor care folosesc acest sistem, puteti primi o prima de la stat, la sfarsitul unui an calendaristic.

Prima de la stat se calculeaza procentual, ca 25% din sumele economisite, insa nu poate depasi valoarea de 250 de euro, echivalentul in lei. Orice persoana care are incheiat un contract de economisire-creditare cu bancile respective, indiferent de varsta sau de starea civila, poate beneficia de prima de la stat.

Fiind vorba de un produs bancar este necesar ca unele conditii sa fie indeplinite de catre clientii care opteaza pentru aceasta metoda de pastrare a economiilor in scopul obtinerii unei finantari. Aflati in continuare aspectele impuse de acest program si schimbarile care au i-au fost aduse.

modificari norme prime de stat

Modificarile normelor privind primele de stat pentru locuinte

Daca va ganditi sa intrati in acest program de economisire-creditare este bine de stiut inca de la inceput faptul ca, pentru a beneficia de prima de stat in mod constant trebuie sa aveti un contract incheiat pe cel putin 5 ani de zile. Ulterior acestei perioade, sumele economisite de dumneavoastra vor fi mai mari deoarece la ele se adauga si subventia primita de la stat.

Singura exceptie in care prima poate fi alocata mai devreme de implinirea celor 5 ani de econimisire poate avea loc in situatia acordarii unui credit, la solicitarea clientului. Practic, acest lucru este posibil daca este solicitata o finantare anticipata sau intermediara in scop locativ, de catre clientul respectiv.

O alta modificare importanta de stiut se refera la calcului primei de stat. In stabilirea sumei nu sunt incluse comisioanele, taxele de admministrare ale contului de economisire sau alte costuri impuse de banca respectiva. Prima de stat se calculeaza doar din suma economisita.

In Prevederea in care sunt stipulate aceste modificari sunt mentionate urmatoarele: ”Scopul acordarii primei de stat este desfaasurarea de activitaati in domeniul locativ, iar includerea comisioanelor bancare la calculul primelor de stat excede acestuia, fiind un beneficiu necuvenit, drept pentru care propunem dispozitii exprese prin care comisioanele sunt excluse de la calculul primei”.

Tot in respectivul document este stipulat faptul ca, dupa expirarea celor 5 ani sumele pot fi retrase din cont, iar in urmatoarele 6 luni trebuie sa se dovedeasca utilizarea primei de stat in scop locativ. In cazul in care prima primita de la stat nu este utilizata in acest scop, se impune ca valoarea primei sa fie returnate la bugetul de stat, de catre beneficiar.

modificari norme prime de stat

In cazul in care un client primeste  prima de stat necuvenita, banca de economisire si creditare in domeniul locativ raspunde ca fidejusor alaturi de clientul respectiv.

Noi va recomandam sa fiti la curent cu schimbarile normelor si procedurilor in cazul in care aveti in plan deschiderea unui cont de economisire-creditare la bancile eligibile pentru acest program.