Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

V-ati cumparat un teren, dar pe acesta exista deja o constructie?

De aici, aveti doua posibilitati: 1. Fie ati decis ca vreti sa demolati imobilul existent pentru a construi dupa bunul plac; 2. Fie ati cumparat acel teren tocmai pentru constructia existenta, dar vreti sa interveniti asupra ei. Indiferent de situatia in care va aflati, trebuie sa stiti cu ce va confruntati.

Pentru situatia in care doriti demolarea imobilului existent, in primul rand, inainte de a cumpara terenul, trebuie sa stiti daca aveti de-a face cu o cladire de patrimoniu. Daca da, aceasta nu va putea fi demolata decat daca in timp s-a degradat atat de mult incat nu mai poate fi restaurata la forma initiala. Dar cum in majoritatea cazurilor, este vorba de o simpla cladire, ea poate fi demolata respectand legislatia in vigoare.

Atat pentru construirea unei noi cladiri, cat si pentru demolarea acesteia, veti avea nevoie de autorizatie de construire sau de desfiintare, dupa caz, care este eliberata de primarie in urma prezentarii unui dosar cuprinzand mai multe avize si acorduri (valabile pentru ambele situatii). Aceasta este valabila 12 luni de la momentul declararii inceperii constructiei. In caz contrar, se va considera ca data a inceperii ziua imediat urmatoare celei in care s-a eliberat autorizatia.

Conform Legii 50/1991 sunt exceptate de la obtinerea unei autorizatii de constructie urmatoarele situatii:

  • reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;
  • reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei;
  • zugraveli si vopsitorii interioare;
  • zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;
  • reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de incalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati;
  • reparatii si inlocuiri la pardoseli;
  • reparatii si inlocuiri la finisaje interioare si exterioare(tencuieli, placaje, altele asemenea), la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces, fara modificarea calitatii si a aspectului elementelor constructive.

Modificarea constructiei existente

In acest caz trebuie sa stiti ca interventiile la constructiile existente inseamna lucrari de construire, reconstruire, sprijinire provizorie a elementelor avariate, desfiintare partiala, consolidare, reparatie, modificare, extindere, reabilitare termica, crestere a performantei energetice, renovare majora sau complexa, dupa caz, schimbare de destinatie, protejare, restaurare, conservare, desfiintare totala. Dar si aceste interventii au totusi nevoie de o expertiza tehnica intocmita de un expert in domeniu.

modificarea constructiilor existente

De asemenea, contextele mentionate pentru prima situatie pot fi considerate tot interventii, la fel ca acoperirea unui balcon, pentru ca, in esenta, nu afecteaza structura de rezistenta a proprietatii. Exceptie fac cladirile considerate monumente istorice, care necesita autorizatie de construire.

Este bine sa stiti si faptul ca autorizatia de constructie este emisa in termen de 30 de zile de la depunerea dosarului, dar si faptul ca tot procesul birocratic de obtinere a avizelor si acordurilor este greoi. Solicitarea ajutorului unui consultant specializat in domeniu se poate dovedi folositoare.