Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

De obicei, arhitectii neglijeaza felul in care cladirile pe care le proiecteaza vor evolua odata ce intra in folosire. Acestia investesc atat de mult in a intelege cum oamenii vor folosi cladirea ca uneori uita cum cladirea va fi afectata de elementele exterioare ei.

Este un proces inevitabil si nesigur care ridica intrebari despre cand o cladire este terminata, de fapt: cand se aduce ultima piesa de mobilier, cand s-a pus ultima ţigla pe casa sau dupa ce au trecut ani peste cladire, iar timpul si-a lasat amprenta? Cladirea va evolua si dupa ce a fost data in folosinta, iar trecerea timpului ii poate aduce mai multa personalitate acesteia.

Mai jos, va propunem cinci materiale constructii care imbatranesc bine si care vor da cladirii dumneavoastra un aspect aparte.

Piatra/Piatra de var

materiale constructii care imbatranesc bine. piatra

Nu puteti sa negati frumusetea pietrei imbatranite care spune povestea a ceea ce a fost pana acum. Cladirile din piatra care au supravietuit timp de decenii sau chiar secole de-a randul se prezinta ca structuri dominante care au fost imblanzite si slefuite de natura si elementele ei.

Acest material incredibil de versatil nu trebuie sa fie folosit doar ca element de zidarie, ci si in fatade care pot crea in mod egal o superba fata pentru cladire. Chiar si cand piatra e in bucati mici, care ajung sa fie mai degraba detalii.

Tec

materiale constructii care imbatranesc bine. tec

Lemnul de tec, la fel ca majoritatea cherestelei cu continut ridicat de acid tanic, devine argintiu cu timpul si nu necesita multa ingrijire. Pe langa cladiri, lemnul de tec este folosit mai ales pentru mobilierul exterior si la constructia de barci pentru ca putrezeste foarte greu si, spre deosebire de alte esente de lemn, se contracta foarte putin.

Desi imbatraneste bine, padurile tropicale de acest fel trebuie sa fie responsabil folosite pentru a nu contribui la defrisarea acestora sau pentru a evita saracirea familiilor.

Pinul

materiale constructii care imbatranesc bine. pin

Pinul este un alt lemn care in timp capata un luciu gri-albastrui. Cum suprafata fara strat de acoperire imbatraneste natural si gratios cand este expus elementelor naturii, puteti controla acest proces prin aplicarea de straturi de uleiuri pentru a face lemnul rezistent la UV. Acest lemn este cautat si folosit mai ales pentru proiectele care sunt inconjurate de natura si care se potrivesc mediului in care sunt ridicate cladirile.

Marmura

materiale constructii care imbatranesc bine. marmura

Exista ceva din antichitatea romana intr-o marmura care imbatraneste, conferindu-i o anumita grandoare acestui material. Sindrilele din marmura sunt rare, dar si ofera un anumit rafinament cladirilor care aleg acest material, cum este cazul Scolii de Arhitectura Knowlton.

Cupru si bronz

materiale constructii care imbatranesc bine. cupru si bronz

Cuprul este recunoscut pentru patina verde care se dezvolta pe suprafata sa. Ea poate aparea in treizeci de ani in medii cat mai curate si ferite sau in cinci ani daca e folosit in apropierea zonelor industriale. Culoarea verde este cauzata de carbonatul de cupru si de sulfatul de cupru care se formeaza in reactie cu oxigenul din aer. Si in cazul bronzului are loc o reactie asemanatoare care ii da culoarea specifica.

Sursa de inspiratie a articolului poate fi gasita aici, la fel ca si pozele.