Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

locuinte vernaculare. iurta

Unde locuiesc oamenii pe glob? Desi majoritatea revistelor si site-urilor de specialitate se ocupa de casele moderne si estetica lor, acestea nu sunt reprezentative pentru felul in care arata casele in general. Cei mai multi oameni locuiesc in imobile construite in stilul vernacular al fiecarei regiuni, adica stilul traditional care s-a dezvoltat in concordanta cu clima si cultura din acea regiune.

In timp ce definitiile mai stricte pentru o locuinta vernaculara exclud cladirile proiectate de arhitecti profesionisti, pentru majoritatea oamenilor termenul a ajuns sa insemne orice tip de casa care este considerata tipica sau caracteristica unei regiuni sau unui oras.

Mai jos veti putea vedea mai multe tipuri de locuinte vernaculare de pe glob.

Locuinte vernaculare din jurul lumii

Iurta

locuinte vernaculare. iurta 1

De obicei se gaseste in Asia Centrala. Ea este facuta din lemn sau bambus acoperit de piei, panza sau fetru. Are forma unui cort si este o locuinta tipica nomazilor. Ele sunt folosite de cel putin 3000 de ani de catre populatia indigena, iar prima descriere a unei astfel de locuinte este facuta de istoricul grec Herodot.

locuinte vernaculare. iurta 2

Ranch house sau Casa fermei

Aceste case sunt tipice familiilor clasei de mijloc din America mijlocului secolului al XX-lea. Sunt case cu un singur etaj, cu o suprafata mare. Ele sunt si acum prezente in suburbiile americane.

Cabana/Chalet

locuinte vernaculare. ranch house

Cu stresini largi, aceasta casa din lemn cu doua etaje isi are originile in Elvetia. Initial, in ea locuiau fermierii din Alpi. In prezent, cuvantul are mai multe sensuri peste tot in lume, dar stilul elvetian original de constructie a fost adaptat in functie de nevoi si in continuare se numesc cabane.

Bungalou

locuinte vernaculare. bungalou

Desi cuvantul bungalou are diferite intelesuri pe glob, in cele mai multe tari inseamna o casa cu un singur nivel care are si o prispa mica. Bungalourile din caramida sunt foarte comune in Chicago, unde mai bine de o treime din casele din oras au acest stil.

Casa cu acoperis din stuf

locuinte vernaculare. casa acoperita stuf 1

Orice structura care are un acoperis facut din vegetatie se poate spune ca e acoperit cu stuf. Din acest motiv, variatii in functie de tara sau regiune pot fi gasite oriunde. Casele cu acoperis din stuf au o lunga traditie, fiind una din cele mai vechi metode de a construi un acoperis. Aceasta este folosita inca in diferite parti ale lumii, fie din motive de traditie, materiale de constructie disponibile sau datorita optiunilor personale ale celor care isi doresc un asemenea acoperis.

locuinte vernaculare. casa acoperita stuf

Hanok

locuinte vernaculare. hanok

Este o casa coreeana traditionala. Stilul lor difera in functie de regiune si clasa din care provin locuitorii ei, insemnand ca atat casele mici, cat si palatele pot fi considerate hanok-uri, atat timp cat au podele largi din lemn si incalzirea se face prin podea.

Iglu

locuinte vernaculare. iglu 1

Construit de catre populatia inuita din Groenlanda si Canada, igluurile sunt facute din caramizi de zapada si folosesc aceleasi reguli de constructie pentru a asigura integritatea structurala. Igluurile nu sunt limitate la o anumita dimensiune, ele putand sa gazduiasca chiar si douazeci de persoane.

locuinte vernaculare. iglu

Favela

locuinte vernaculare. favela

In mahalalele braziliene, casele sunt construite folosind materiale usoare, care nu costa mult. Aceste case nu au un stil sau un cod; aceste case se extind intr-un mod cat se poate de ad-hoc pe masura ce noile generatii ajung sa faca parte din familie.

locuinte vernaculare. favela 1

Sursa articolului initial o puteti gasi aici, unde veti gasi si celelate tipuri de locuinte vernaculare. Nu uitati sa apelati la echipa Proiect Arges pentru problemele din domeniul constructiilor.