Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

filiale teritoriale

Arhitectii sunt adusi acum, impreuna. A avut loc infiintarea, organizarea si functionarea Filialelor Teritoriale ale Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR). Aceasta se poate regasi sub numele de Regulamentul cadru nr. 1404/1/2018, aprobat de Conferința națională ordinară a OAR din 30 iunie – 31 iulie 2018.

Potrivit noului Regulament, se vor uni prin libera asociere arhitecti din anumite judete sau din municipiul Bucuresti. Mai exact, in judetele in care au domiciliul mai mult de 50 de arhitecti, acestia vor forma filiale teritoriale ale Ordinului.

Conform Regulamentului, „filialele functioneaza ca structuri teritoriale ale Ordinului, cu personalitate juridica de drept penal, nonprofit, apolitice, cu foruri de conducere, buget si patrimoniu proprii.”

Aflati in continuare mai multe informatii referitoare la acest nou cadru ce impacteaza in mod direct activitatea arhitectilor din tara noastra si care sunt atributiile filialelor.

filiale teritoriale

Ce se intampla in cazul in care, in anumite judete nu au domiciliul cel puțin 50 de arhitecti?

Si in acest caz, conform Regulamentului, se va infiinta de asemenea o filiala teritoriala prin libera asociere a arhitectilor. Pentru a se ajunge la numarul de minim 50 de membri, vor lua parte la alcatuirea ei si arhitecti din interior si conductori arhitecti care au domiciliul in judetele invecinate.

Important de mentionat este faptul ca in cazul unui judet sau a unei zone formate din doua sau mai multe localitati limitrofe, precum si in municipiul Bucuresti, se poate constitui o singura filiala a Ordinului.

Sediile filialelor se stabilesc la nivel de conferinta teritoriala, de regula in orasul de resedinta a judetului sau in orasul in care se regasesc cei mai multi membri. Dupa stabilirea sediului si sedinta de constituire, se transmite Ordinului procesul verbal in care sunt precizate comisiile, foruruile si alte detalii.

filiale teritoriale

Atributiile filialelor teritoriale ale Ordinului

Conform cadrului nr. 1404/1/2018 din Regulament, atributiile noilor filiale sunt:

(1) a) protejeaza si promoveaza calitatea produsului de arhitectura si urbanism la nivel local;

b) urmaresc exercitarea competenta si calificata a profesiei de arhitect de catre membrii lor, in respectul legii si al Codului deontologic al profesiei de arhitect;

c) reprezinta interesele membrilor lor in fata autoritatilor administratiei publice locale si a celorlalte autoritati organizate la nivel local;

d) asigura membrilor indrumare si, dupa caz, consultanta de specialitate privind exercitarea profesiei;

e) constituie, organizeaza si gestioneaza baza de date, evidentele generale privind membrii, registrul stagiarilor, registrul sanctiunilor disciplinare aplicate propriilor membri, precum si tabloul teritorial al arhitectilor membri;

f) asigura ducerea la indeplinire a hotararilor Conferintei nationale, ale Consiliului national si ale Colegiului director ale Ordinului, a deciziilor si circularelor emise de presedintele Ordinului, precum si a tuturor actelor administrative emise de forurile de conducere ale filialei;

g) asigura, impreuna cu Ordinul, formarea profesionala continua a membrilor, conform Programului national de pregatire profesionala continua, aprobat de Consiliul national al Ordinului;

h) organizeaza activitati si manifestari profesionale si culturale, precum si alte activitati initiate de membri.

(2) Filialele exercita si alte atributii stabilite de conferintele teritoriale, in condițiile Legii si ale Regulamentului de organizare si functionare a Ordinului.

Sursa atributii: cadrul nr. 1404/1/2018

Asadar, arhitectii vor lucra impreuna de acum inainte, prin intermediul filialelor din judetele de resedinta ale acestora.