Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

  • en
statistici evolutie constructii 2017

Sectorul constructiilor din Romania inregistreaza un declin in comparatie cu anul trecut, conform Institutului National de Statistica.

Scaderea numarului lucrarilor de constructie a fost sesizata in luna ianuarie a acestui an, cand statisticile au aratat o reducere a numerelor cu 1.1%. Avand in vedere tendinta de scadere din ce in ce mai accentuata, inregistrandu-se scaderi de 3,4% in februarie si 1% in martie, trendul s-a pastrat si in aprilie.

Luna mai 2017, motiv de optimism in sectorul constructiilor

In ciuda faptului ca lucrarile de infrastructura au inregistrat un declin accentuat, constructia de locuinte a crescut in anul 2017. Lucrarile de reparatie, lucrarile de intretinere si de reparatii curente au scazut cu peste 40 de procente, in timp ce lucrarile de constructii au scazut cu numai 5,7%.

Luna mai continua trendul initiat la inceputul anului. A fost inregistrata o scadere de 16.7% In ceea ce priveste lucrarile de constructii in 2017, in comparatie cu aceeasi luna a anului trecut. In statisticile facute public, INS ia in considerare volumul lucrarilor dar si numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Cu toate acestea, luna mai a acestui an aratat cresteri procentuale in volumul lucrarilor de constructii fata de luna aprilie. Asadar, cresterea de 10.6% aduce optimism in industria constructiilor.

Conform INS, „Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la constructiile ingineresti cu 40,1% si la cladirile nerezidentiale cu 7,1%. Cresteri au fost la cladirile rezidentiale cu 39,7%.”

Prognoze incurajatoare pentru 2017

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) oferea informatii incurajatoare la sfarsitul anului 2016, cu privire la evolutia sectorului de constructii din acest an. Se prevad cresteri semnificative in sectorul constructiilor de cladiri rezidentiale, de 4.3%, dar si nerezidentiale, de 2.5%. In sectorul infrastructurii se prognoza o crestere de 7.6 procente. Statisticile arata asadar, ca sectorul noilor constructii va aduce contributii semnificative la cresterea economica.

Si Registrul Comertului ofera date optimiste. In 2016 au fost infintate 7200 de firme de constructii, ceea ce denota ca profitul din domeniul constructiilor va creste considerabil in acest an.

Datele statistice despre evolutia sectorului de constructii in 2017 se bazeaza si pe indicatori precum investitiile. Bugetul de stat a alocat aproximativ 40 miliarde de lei pentru investitii, cu 10 miliarde mai mare decat in anul 2016. Totodata, este important de stiut ca Ministerul Transporturilor are un buget de 13,76 miliarde de lei in acest an. Aceste fonduri sunt destinate in cea mai mare parte constructiei de autostrazi si drumuri publice.

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene are un buget de 6,9 miliarde de lei in acest an, inregistrand o scadere de 1,4 miliarde fata de anul 2016.

In concluzie, trendurile din domeniul constructiilor ofera perspective optimiste, in ciuda scaderilor procentuale de la inceputul anului.