Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

Dezvoltare spatii retail

Atunci cand ne referim la piata imobiliara din Romania, deja nu mai este un secret ca tara noastra se afla in urma la acest capitol in comparatie cu tarile din Europa. Statisticile recente arata ca in ceea ce priveste densitatea spatiilor comerciale raportate ca fiind de 104 mp la 1.000 de locuitori, Romania se situeaza pe ultimele locuri intr-un top al tarilor europene.

In ceea ce priveste nisa de retail, un studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox arata volumul spatiilor de retail de la finalul primului semestru al anului 2017. Conform datelor inregistrate, Romania detinea un stoc modern de retail insumand 3.56 milioane de mp. Din aceasta cifra, 57% reprezinta centrele comerciale – echivalentul a aproximativ 2 milioane de mp, 34% sunt parcurile de retail si doar 9% desemneaza galeriile comerciale.

Statistica spatiilor de retail in Europa

Situatia este complet diferita la nivel european unde la finalul lunii iunie 2017  s-a inregistrat un total al stocurilor de centre comerciale de 160,8 milioane mp. Acest aspect indica cresterea de 2,9% ce a avut loc in perioada dintre primul semestru al anului 2016 si primul semestru din 2017. In acelasi timp, au avut loc si unele modificari privind volumul de spatii comerciale in primele 6 luni a anului in curs. Desi Europa de Vest domina de obicei numarul de livrari al spatiilor de retail, Europa Centrala si de Est a preluat conducerea, inregistrand o furnizare totala de 825.000 mp comparativ cu 344.00 mp executati de catre partea vestica a Europei.

La momentul actual, situatia in Europa contureaza o perspectiva favorabila dezvoltarii zonei de retail. Luand in calcul faptul ca se afla in constructie numeroase centre comerciale ce urmeaza a fi date in folosinta in urmatoarele 18 luni, un total de aproximativ 6,8 milioane de mp urmeaza a fi finalizati, dintre care 4,1milioane mp sunt destinati Europei Centrale si de Est. Contrar asteptarilor, aceste calcule indica o scadere de 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Rapoartele privind densitatea centrelor comerciale la mia de locuitori demostreaza ca Norvegia, Estonia si Luxemburg ocupa primele 3 pozitii, cu un total de 921 mp, 656 mp si respectiv 522. Totodata, cea mai mica densitate se inregistreaza in Grecia care detine doar 56 mp/1.000 de locuitori.

Elementele care influenteaza piata spatiilor de retail

De asemenea, acelasi studiu precizeaza ca directia de dezvoltare a spatiilor de retail sunt afectate de cresterea continua a competitiei, modificarile referitoare la comportamentul consumatorilor, precum si cresterea acestei nise in mediul online. In egala masura, riscurile ce pot aparea in momentul in care se incep constructii noi i-a determinat pe dezvoltatori si proprietari sa renoveze si sa extinda spatiile existente. Mai mult, nu trebuie neglijat nici faptul ca in ultima perioada se inregistreaza un focus ridicat in ceea ce priveste spatiile comerciale ce pot fi asociate ansamblurilor rezidentiale si cladirilor de birouri.  

Pentru a avea si dumneavoastra un proiect de retail asa cum va doriti, echipa noastra de specialisti e pregatita sa va ofere suportul necesar in implementarea unui proiect de proiectare constructii spatii comerciale!

Sursa articolului aici.