Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

forta de munca in constructii

Desi piata constructiilor in Romania a fost in crestere lenta in 2018, iar statistica nu a fost inca definitivata pe acest an, pe de alta parte, s-a putut observa o lipsa acuta de muncitori, fie calificati sau necalificati, si in domeniul constructiilor, nu doar in alte domenii.

Muncitori din alte tari

Ceea ce reclama destul de multe firme din domeniul constructiilor care subcontracteaza firme mai mici, specializate, este lipsa fortei de munca pentru a duce la bun sfarsit proiectele. Conform unui articol de pe site-ul adevarul.ro, mai marile firme de constructii din Iasi s-au vazut nevoite sa apeleze la muncitori adusi din Asia, din tari precum Vietnam sau Nepal, care se dovedesc mai seriosi decat cei romani.

Nu se dovedesc a fi o forta de munca mai ieftina neaparat, dar acesti oameni pleaca din tarile lor pentru a lucra. Pe langa acest aspect, angajatorii lor trebuie sa depuna la ITM o cerere de angajare pentru ei, pe care o primesc doar pentru acel loc de munca. Daca li se termina contractul de munca, acestia fie se intorc in tarile lor, fie ajung sa munceasca ilegal.

Conform unui articol de pe site-ul arenaconstruct.ro din 2017, exista mai multe probleme in sectorul constructiilor, care semnaleaza si alte probleme in alte domenii din societatea romaneasca.

forta de munca in constructii 1

Probleme cu forta de munca in constructii

Una din problemele semnalate in articolul mentionat este deprofesionalizarea muncitorilor. Disparitia scolilor profesionale a lovit destul de puternic industria constructiilor. Oamenii noi care mai vin din urma sunt, in cel mai bun caz, scoliti de cei mai vechi muncitori, care au fost instruiti in alt context, mai favorabil meseriilor.

Altii sunt nemultumiti de neseriozitatea de care dau dovada angajatii romani. Acestia stau o luna sau chiar o saptamana, dupa care pleaca. Ali Habib, directorul general al Innovation Group for Trading and Construction, afirma urmatoarele: „În Romania nu exista reglementari care sa ii oblige pe angajati sa respecte contractul de munca. Am cerut si autoritatilor locale sa ia atitudine”.

O alta problema o reprezinta exodul oamenilor calificati in orice domeniu, nu doar in constructii. Salariul pe care il primesc in Romania este demotivant pentru majoritatea, la fel ca si situatia generala din tara, motiv pentru care aleg sa plece intr-o tara unde munca lor este apreciata corespunzator cu pregatirea lor.

forta de munca in constructii 2

Efecte ale emigrarii

Pe de alta parte, exista si un efect secundar al acestor emigrari masive. Desi nu toti cei care pleaca sunt specialisti, cand revin in Romania, obisnuiti cu salariile din alte tari, vor cere aceleasi sume, cu toate ca nu sunt atat de bine pregatiti. Astfel, cresc costurile pentru firmele de constructii, care ajung in situatia de a fi nevoite sa angajeze chiar ei oameni din cauza lipsei fortei de munca in firmele mai mici pe care le subcontracteaza.

Angajatorii sunt constienti de faptul ca de cele mai multe ori angajatii sunt motivati de salariul pe care il primesc si sunt dispusi sa investeasca in acesti oameni, chiar scolindu-i ei insisi, dar pe de alta parte, angajatii trebuie sa si demonstreze ca merita maririle salariale sau primele, ca sunt dispusi sa investeasca pe termen lung.

Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), intr-un articol pentru economica.net de anul acesta, spune ca ne vom resimti deficitul de oameni in domeniul constructiilor cel mai acut probabil peste 2 ani.

Deocamdata, previziunile pentru sectorul constructiilor in urmatorii ani, daca ne raportam la anumite voci din domeniu, nu sunt unele de bun augur.