Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

  • en

Construiesti o casa?

Desi multi cred ca a-ti construi o casa este greu, sa stii ca nu este chiar asa.
Insa lucrurile se complica atunci cand te decizi sa o faci.
In primul rand trebuie sa iei in calcul toate variantele pe care le ai in functie de buget, iar primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti alegi un arhitect.

De aceea la noi, la Proiect Arges, iti punem la dispozitie nu doar un architect ci o echipa de profesionisti care se vor ocupa pana la ultimul detaliu de ceea ce tu doresti sa realizezi.
Cateva detalii sunt esentiale atunci cand vrei sa iti construiesti o casa, insa in fiecare etapa vei gasi cateva capcane ce pot duce la complicatii. In cele ce urmeaza iti voi prezenta cateva detalii pe care trebuie sa le iei in considerare si nu in ultimul rand cateva concluzii ce te vor ajuta sa iti construiesti o casa.
Ca orice proiect si acesta trebuie sa plece de la identificarea nevoilor familiei dar mai important de la bugetul alocat si sursele de finantare.

Perioada medie in care o casa de dimensiuni medii poate fi ridicata, in conditiile unui buget alocat, este de 8-12 luni. Acest interval poate fi si un avantaj, intrucat in cazul unor cheltuieli nepravazute generate pe parcursul contructiei, aveti posibilitatea de a suplimenta sumele alocate initial prin realocare de fonduri sau chiar printr-un imprumut bancar.
Important de retinut este ca odata ce ati inceput saparea fundatiei si pana la punerea acoperisului nu este recomandat sa intrerupeti stadiile de lucru mai mult decat etapele necesare. Dupa montarea acoperisului si a tamplariei lucrarea poate sa ramana in conservare pana la 1 an de zile fara a cauza daune stadiilor deja efectuate.

O casa mica si fara etaj construita de tine te costa cu 40% mai putin decat daca apelezi la dirigintele de santier.

Da, ai citit bine. Insa sunt cateva aspecte de care trebuie sa tii seama.
Daca pana acum cativa ani te puteai apuca singur sau cu familia si prietenii sa iti ridici o casa, lucrurile nu mai stau chiar asa in zilele noastre.

O casa mica si cocheta care nu depaseste inaltimea de 3 metri si fara etaj o poti construi in regie proprie, insa daca necesitatile tale depasesc acest barem atunci cu siguranta va trebui sa apelezi la o intreaga echipa de specialisti si aici ma refer in principal la un arhitect, un diriginte de santier dar si alti specialisti.
Legislatia noua in constructii obliga Inspectoratul de Stat in Constructii sa verifice daca cei care isi construiesc case respecta sau nu normele de stabilitate si rezistenta. Daca pana acum aveai nevoie de o autorizatie de constructie si de un proiect de casa si te puteai apuca de munca impreuna cu vecinii, prietenii si rudele acum lucrurile sunt mult mai complexe.

Intraga lucrare va fi inspectata, chiar cu riscul de a fi demolata, si va trebui sa respacte toate reglementarile cu privire la rezistenata mecanica, securitate in caz de incendiu, nivelul de poluare, gradul de izolare termica si stabilitatea.
Ce trebuie sa stii daca apelezi la o echipa de constructori si faci un contract cu ei este ca costul metrului patrat de la ertaj si mansarda este cel putin cu 40% mai redus decat metrul patrat construit la parter.

Ce materiale sa folosesc? Caramida, BCA, Structura metalica.

A alege structura si tipul materialelor folosite tine doar de tine. Ce pot eu sa iti spun este ca o casa de caramida este mult mai eficienta decat una din BCA, iar o casa pe structura metalica este cel putin la fel de sigura ca una din zidarie.
In cazul in care decizi ca trebuie sa semnezi cu un constructor, trebuie neaparat sa stii ca echipa trebuie sa termine casa la termenul stabilit, in caz contrar va trebui sa isi asume raspunerea si sa plateasca penalitati, santierul trebuie sa fie curat la sfarsitul lucrarilor, iar casa lasta la un stadiu care trebuie inca de la inceput precizat in contractul initial. Adica, constructorul ar trebui sa faca toate lucrarile la cheie.

Ce te sfatuiesc eu este sa alegi o echipa care sa poata executa integral toate lucrarile. Asa vei castiga si timp si bani.
In cazul in care alegi sa efectuezi fiecare stadiu al lucrarii cu executanti diferiti, adica la fundatie o echipa, la zidarie o alta iar la finisaje alta, cu siguranta banii platiti vor fi mult mai multi pentru ca plata va reprezenta o cota parte din total iar manopera se va calcula etapizat, insa o lucrare efectuata cu o singura echipa poate fi negociata astfel incat sa economisiti cel putin 20% fata de platile diferentiate pentru echipe diferite.
Iti recomand ca intotdeauna o parte din plata sa fie data ca si avans iar cealalta parte sa fie platita la final. In acest mod ai o garantie ca in cazul unor eventuale intarzieri sau lucrari ce necisita o executie suplimentara vai avea de unde sa retii costurile.

Materialele mi le cumpar singur sau las constructorul?

Aici sunt doua aspecte de discutat. In cazul in care nu esti in lipsa de timp si te si pricepi cat de cat iti recomand ca achizitia materialelor sa iti revina tie.
Insa trebuie sa ai grija pentru ca cei mai multi dintre constructori nu isi vor asuma garantia lucrarii decat daca folosesti anumite materiale, care sa intruneasca un minim calitativ din punct de vedere al utilizarii.

In acest caz pe langa abilitatile tale de constructor in devenire va trebui sa fi si un bun negociator cu furnizorii pentru a obtine discount-uri cat mai mari.
De asemena va trebui sa tii si evidenta lor.
Avantajul de a lasa constructorul sa se ocupe de aprovizionarea cu materiale te scapa de ceva batai de cap insa trebuie sa stii ca nu toti constructorii vor face si alegerile optime intre pret si calitate. Pentru a evita anumite probleme legate de rezultatul manoperei si al executiei multi vor alege produse mai scumpe, ridicand astfel costul final. Ca sa stii ce ai de facut, documenteaza-te foarte bine inainte si incearca sa ai mai mult decat un prestator in constructorul pe care il alegi, sa ai un partener!

In loc de incheiere.

Stiu ca cei mai multi se gandesc sa isi faca o casa in regie proprie, si daca vrei o casa pe un singur plan poate fi solutia optima, nu ai TVA de plata la manopera, nu platesti impozite si vei avea costuri mai mici cu siguranta, insa daca nu ai un minim de pregatire in domeniu, te sfatuiesc sa alegi intotdeauna oameni pregatiti, care cunosc temeinic procedurile si standardele de lucru astfel incat la sfarsitul lucrarii sa te poti bucura in liniste si siguranta de casa pe care ti-ai dorit-o. Altfel risti chiar sa fie demolata.