Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

Daca ar fi sa fiti intrebati de cineva ce este confortul, care e primul lucru care va vine in minte? E posibil ca multi sa raspunda ca obiecte de mobilier luxoase sau/si interioare pe masura. Putini s-ar gandi la biroul de la serviciu si cel mai probabil acest lucru se datoreaza faptului ca ne definim confortul raportandu-ne la locuinta noastra, nicidecum avand in minte confortul la birou.

Arhitectii si designerii sunt responsabili pentru calitatile acustice, termice si vizuale ale spatiilor, fara a mai mentiona calitatea aerului din locuintele si birourile noastre. Acest lucru este fundamental avand in vedere ca in secolul XXI oamenii isi petrec in proportie de 90% timpul inauntrul cladirilor. Asadar, e normal sa incepem sa resimtim efectele fizice, psihice si fiziologice ale (dez)echilibrului designului imprejurimilor noastre.

Factori ai confortului la birou si cum sunt ei masurati

Confortul acustic

Confortu acustic este caracterizat de un nivel al sunetului care este potrivit pentru urechea umana. Asta inseamna absenta sunetelor nedorite si calitatea celor pe care dorim sa le auzim. In functie de tipul cladirii (fie ca vorbim de cladiri rezidentiale, birouri, scoala, spital sau hotel) si al activitatii, ar trebui ca nivelul de confort acustic sa fie corespunzator.

Confortul vizual

Esentiala pentru un nivel optim al bunastarii, lumina nu numai ca aduce arhitectura la viata, dar ii confera si viata. Diferite sarcini de lucru necesita diferite niveluri de lumina. Distributia spatiala optima contribuie la experienta luminii naturale si artificiale. O conexiune vizuala cu lumea de afara prin intermediul ferestrelor lucreaza foarte strans cu ceasul nostrum biologic si, impreuna cu calitatea spatiului interior, ne putem bucura mai bine de estetica.

Confortul termic

Confortul termic este determinat de temperature aerului, umiditate si absenta uscaciunii. Nivelurile termice ideale oscileaza in functie de geografie si cultura, dar in general, temperaturile interioare cele mai confortabile sunt intre 21-24⁰C.

Calitatea aerului

Calitatea aerului este determinate de cantitatea de aer curat, poluanti si mirosuri. De obicei, calitatea aerului este evaluata masurand concentratia de CO2 si COV (compusi organici volatili), la fel ca si microparticulele si prezenta toxinelor biologice.

confortul la birou 1

Resurse, eficienta si bunastare

Avand in vedere urbanizarea continua si faptul ca 1 milion de oameni se muta la oras in fiecare saptamana pe tot globul, ar trebui sa avem grija cum sa construim intr-un mod sustenabil (reducand dependenta de resurse naturale, de exemplu) in timp ce luam in considerare sanatatea si bunastarea locatarilor. Starea sanatatii nu este doar o preocupare personala; costurile asociate indivizilor nesanatosi si ale productivitatii scazute sunt ridicate.

Conform unui raport al Societatii Americane a Inginerilor pentru Incalzire, Refrigerare si Aer conditionat, reducerea bolilor respiratorii, ale alergiilor si banalei raceli poate salva miliarde de dolari si totul incepe de la design.

Arhitectii ar trebui sa incerce sa reduca decalajul dintre locuitori si expertii consultanti si sa invete concepte simple care sa se adreseze problemelor ce trebuie rezolvate. Aceasta abordare nu numai ca ajuta locuitorii imediati ai unei cladiri, dar joaca un rol important in sustenabilitate si circularitate.

Eficienta resurselor si confortul pot fi manevrate de arhitecti in moduri foarte subtile dar importante si aceasta e doar o scurta introducere a unei discutii mult mai largi si nuantate.

confortul la birou 2

Sursa articolului aici: https://www.archdaily.com/907758/why-your-home-and-office-affect-your-mood-and-health.