Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

Circuite electrice

Orice proiect industrial, comercial sau civil se bazeaza pe diverse procese migaloase astfel incat rezultatul final sa fie conform asteptarilor beneficiarului. Avand in vedere faptul ca fiecare element al constructiei este esential pentru a asigura standardele de calitate si a va indeplini cerintele, este important sa va familiarizati cu cateva dintre acestea.

Unul dintre factorii cruciali pentru toate edificiile sunt tipurile de circuite electrice care asigura iluminatul si sustin in acelasi timp si activitatile destinate respectivei cladiri. Prin urmare, va invitam sa descoperiti principalele aspecte pe baza carora se aleg cele mai potrivite instalatii electrice.

Cum se aleg circuitele electrice adecvate?

#1. Utilitatea circuitelor

In functie de destinatia finala, adica de zona in care urmeaza sa fie amplasate, circuitele electrice se impart in doua mari categorii: intalatii electrice de interior si instalatii electrice de exterior.

Circuitele electrice de interior difera in functie de tipul cladirii si activitatile pe care le deserveste. De asemenea, ele functioneaza de obicei la tensiuni mai mici de 1 kV, insa exista si cazuri de instalatii de interior care functioneaza si cu tensiuni mai mari, de 6, 10 sau 20 kV.

De cealalta parte, circuitele electrice exterioare desemneaza instalatiile de iluminat sau distributie realizate subteran sau aerian – in majoritatea cazurilor, pe stalpi. Important de mentionat este faptul ca modul in care acestea sunt amplasate depinde de caracteristicile zonei in care se afla constructia, de variate criterii tehnice si economice, cat si de dorintele beneficiarului.

#2. Nivelul tensiunii

In functie de scopul edificiul in cauza si de tipul activitatilor ce vor fi desfasurate in respectiva cladire, exista 4 niveluri de tensiune. In consecinta, instalatiile de joasa tensiune au sub 1 kV, cele de tensiune medie se incadreaza intre 1 si 20 de kV, circuitele de tensiune inalta au de la 110 pana la 220 kV, iar instalatiile de tensiune foarte inalta au peste 220 kV.

Oricare ar fi cerintele dumneavoastra, echipa de specialisti cu care colaborati va sti sa va recomande cu exactitate cele mai bune optiuni.

#3. Frecventa tensiunii de alimentare

Un alt aspect important in procesul de selectie al celor mai potrivite circuite electrice este si frecventa cu care se alimenteaza tensiunea. Astfel, instalatiile se clasifica in instalatii de curent continuu si instalatii de curent alternativ.

La randul lor, circuitele de curent alternativ se divid in:

  • instalatii de joasa frecventa: 0,1 – 50 Hz;
  • instalatii de frecventa industriala: 50 Hz, 60 Hz;
  • instalatii de frecventa medie: 100 – 10.000 Hz;
  • instalatii de frecventa inalta: peste 10.000 Hz.

#4. Elementele auxiliare

Rolul acestor instalatii este de a mentine calitatea energiei electrice si de a asigura conditiile optime de utilizare a acesteia.

De aceea, exista diverse instrumente pe piata, precum: filtre, elemente de compensare a dezechilibrelor, de reglare a tensiunii, de compensare a circulatiei puterii reactive, de protectie impotriva supratensiunilor, cat si elemente de legare a instalatiilor.

#5. Modul de realizare al protectiei

Este esential ca indiferent de tipul circuitelor electrice alese, sa fie realizata protectia utilizatorilor, tinandu-se cont si de natura activitatilor acestora. Prin urmare, exista trei metode prin intermediul carora se asigura siguranta persoanelor, astfel:

  • instalatii de tip deschis: protejeaza personalul doar impotriva atingerii circuitelor electrice in mod accidental;
  • instalatii de tip inchis: asigura protectia impotriva atingerilor accidentale, deteriorarilor mecanice, patrunderii corpurilor straine cu diametre mai mari de 1 mm si patrunderii picaturilor de apa;
  • instalatii de tip capsulat: asigura protectie totala la atingere si la patrunderea corpurilor straine, precum si a apei.

Acum ca ati aflat care sunt cele mai importante aspecte pentru selectarea tipurilor de circuite electrice potrivite, va invitam sa descoperiti mai multe informatii despre serviciile de instalatii electrice puse la dispozitie de specialistii Proiect Arges.