Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

Centru Resurse Studenti

In 2014, Universitatea Sol Plaatje si-a deschis usile in calitate de prima universitate noua intr-o Africa de Sud democratica. Aproape de telescopul Square Kilometre Array, cei 135 de studenti admisi initial se doreste sa creasca pana la 7 500 in primii 10 ani.

Centru Resurse Studenti 1

Situat in interiorul orasului Kimberly, un Urban Design Framework progresiv incorporeaza perfect cladirile deja existente cu cele ale universitatii special construite, integrand educatia tertiara perfect in viata interioara a orasului, devenind chiar inima.

Firma de arhitectura Designworkshop a avut succes in cadrul unei competitii care a avut doua etape care presupunea conceptualizarea si construirea unui Centru de Resurse pentru Studenti ca piesa de rezistenta functionala si fizica a vietii universitare, incluzand biblioteca, studiatul, salile de clasa si spatiul destinat socializarii.

Centru Resurse Studenti 2

Centru Resurse Studenti 3

Intrebarea cea mai importanta care a fost explorata a presupus ce inseamna o astfel de cladire si cum poate fi integrata in Africa de Sud care se doreste a fi o lume complet integrata la nivel global.

Centru Resurse Studenti 4

Imaginile vechi ale impartasirii de cunostinte sunt cu oamenii care se aduna in jurul celor mai batrani, al liderilor si ai guru in spatiile publice. In functie de loc si timp, acest lucru se putea intampla aproape de albia unui rau, sub un copac, intr-o piata publica sau pe o strada laturalnica. Aceasta este o generatie a invatatului si a cunostintelor transpuse intr-un context social. Invatarea este posibila de realitatea concreta si perceputa pe masura ce este traita, care de multe ori se construieste avand la baza o practica culturala traditionala.

Cand informatia era transpusa in scris, imaginea emblematica a invatatului este des asociata cu studiul tacut la o masa inconjurat de carti. Aici e vorba de diseminarea informatiei acumulate, cel mai adesea inregistrata in afara experientei directe si ca unei transmiteri unidirectionala si mai liniara a lucrurilor abstracte spre un context cultural specific. Sau neutralitatea stiintei.

Biblioteca si Centrul pentru Resurse SPU (Sol Plaatje University) le integreaza pe amandoua, in acelasi timp. Este un spatiu social unde oamenii sunt deschisi cat mai multor tipuri de schimburi in timpul vietii de zi cu zi, atat in online cat si ca experienta fizica, cu sau fara carti, invatand laolalta sau in singuratate, sub indrumarea mentorilor sau pe cont propriu.

Centru Resurse Studenti 6

Centrata in jurul unui forum public cu plan inclinat, parterul este o extensie a pavajelor, cararilor, pietelor si gradinilor din Kimberly. Este un spatiu public protejat de ciclul fierbinte-rece a climatului arid al orasului.

Centru Resurse Studenti 7

Urcand dinspre spatiul public spre cel privat, fiecare etaj in plus este o alta „piata publica” ce poate fi accesata dinauntru pentru a permite o explorare tridimensionala a unui spatiu al cunoasterii.

Centru Resurse Studenti 8

Namolul turnat ranforsat in care se gaseste iarba formeaza constructia vernaculara brakdak a Africii de Sud in interior. Biblioteca intensifica aceasta mostenire printr-o carcasa de beton de sine statatoare groasa de 22 cm pana la 36 cm inaltime si ridicandu-se de la pamant pentru a dezvalui un singur perete golit ce urca pana in cel mai inalt punct al pietei universitatii.

Centru Resurse Studenti 9

Inversul Groapei Mari (rezultat al exploatarii de diamante) a orasului Kimberly, cladirea este un obiect sculptat, ridicandu-se de la nesfarsita linie orizontala ca un koppie, o casa brakdak, sau un put minier. Betonul este atat structura, cat si ingradire, atenuator climatic, continuator al traditiei si o experienta nobila.

Centru Resurse Studenti 10

In viata de zi cu zi a universitatii, cladirea este un refugiu, un lounge de iarna deschis nonstop si veranda vara.

Intr-o lume cu resurse putine, este o cladire eficienta din punct de vedere energetic, permitand luminii naturale sa patrunda fara sa se piarda sau sa fie retinuta caldura mai mult decat trebuie, temperatura la interior fiind controlata si prin tevi de apa calda si rece in podelele de beton.

Sursa articol si fotografii aici.