Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

  • en

Cauti un apartament? Iata ce trebuie sa stii.

Specificatiile minime ale unei locuinte sunt reglementate prin lege, plecand de la suprafetele minime admise si pana la dotarile ce trebuiesc sa fie prezente intr-un apartament sau o casa.
Pe langa suprafetele utilile minime pe care trebuie sa le aiba camerele mai sunt si alte aspect de care trebuie sat ii seama atunci cand vrei sa iti cumperi un apartament.
Cei mai multi dintre noi am crescut in apartamentele construite in ani 1970 – 1990 insa nu toate aceste locuinte au fost gandite neaparat din prisma confrotului ci mai degraba din punct de vedere al spatiului locativ. Cu cat mai multe intr-un bloc cu atat mai bine.

Desi nu pare foarte important aceasta incapere este poate cea mai necesara intr-o locuinta. Este locul unde fiecare dintre noi petrecem o parte din timpul nostru indifferent ca vorbim despre dimineata, pranz ( mai putin ) sau seara.

Este vorba despre bucatarie

Da, bucataria, asa cum se stipuleaza in legea locuintei, trebuie sa prevada un spatiu pentru frigider si un spatiu pentru masa de lucru. Totodata, ventilarea directa si individuala reprezinta o conditie esentiala.

O sa ma intrebi daca in apartamentele noi, unde bucataria constituie mai multun spatiu comun cu livingul, se considera ca ferestrele living-ului pot asigura si aerisirea bucatariei. Chiar daca sunt tot mai frecvente aceste cazuri, spatiile pentru gatit trebuiesc prevazute cu ferestre proprii pentru ventilatie amplasate in spatiul bucatariei. In caz contrar va trebui folosit un cos sau o instalatie pentru ventilatie.

Nu mai discutam depre instalatiile sanitare care sunt necesare intr-un astfel de spatiu, cu racordare la apa rece, apa calda si canalizare. Din punct de vedere al electricitatii este necesar minim un corp de iluminat pe plafon conectat la un intrerupator, o priza normal si o prize cu protectie si cu impamnatare.

Cel de al doilea spatiu la care ne referim ca utilitate in locuinta, Baia.

Sunt si cazuri in care in apartamentele mai vechi nu exista un spatiu destinat exclusive unei masini de spalat rufele. In acest caz spatiul pentru grupul sanitar trebuie sa fie prevazut si cu racord pentru masina de spalat rufe. Pentru a preintampina riscul unei inundatii accidentale si pentru a va scuti de cheltuieli neprevazute cauzate de reamenajarea produsa de un astfel de eveniment, se recomanda ca in incinta baii sa existe in pardoseala o scurgere racordata la reteaua principala.

In ceea ce priveste sistemul de ventilatie, nu este obligatorie o ventilatie naturala dar este recomandata.
Daca nu este posibila o ventilatie naturala, atunci se recomanda infiintarea uneui sistem artificial cu ajutorul unui cos de evacuare in tandem cu un ventilator electric. In orice caz, o forma de ventilatie trebuie sa existe, cel putin sub forma unui cos ajutat de un mic ventilator electric. La fel ca si in cazul bucatariei in baie trebuie sa fie prevazute cel putin un racord in asteptare pentru un corp de iluminat pentru plafon, un intrerupator si o priza cu protectie si legata la impamantare.

Un aspect important il constituie accesul in baie, deoarece, conform legii, dimensiunea si conformarea baii principale trebuie sa permita accesul unei persoane cu dizabilitati sau imobilizata in caruciorul cu rotile la cada de baie. Nu este neaparat ca grupul sanitar sa fie configurat pentru persoane cu dizabilitati dar in timp acesta trebuie sa ofere posibilitatea unei reconfigurari.

Spatiile pentru circulatii reprezinta un aspect cel putin la fel de important.

Latimea minima a oricarui spatiu de circulatie, prin configurare, pentru orice apartament trebuie sa fie de minim 1,20 m. In cazul in care gasesti un apartament care iti este potrivit din punct de vedere al spatiului util insa nu respecta aceasta cerinta minima nu este recomandat sa il achizitionezi.

In aceasta situatie un apartament in care latimea holului este mai mica de 1,20 m vei avea parte atat de un disconfort functional, cat si de o dificultate in amenajarea lui.