Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

  • en

Atunci cand se decide inceperea constructiei unei locuinte, a unui spatiu industrial sau a unui bloc de locuinte, atingerea standardelor impuse de autoritatile locale si de catre proprietar reprezinta principalul obiectiv de indeplinit. Cu toate ca fiecare constructie este supusa unor controale, atat in faza de proiect, cat si dupa finalizare, este necesara luarea unor masuri de siguranta pentru a asigura indeplinirea tuturor cerintelor. De aceea, este esentiala cartea constructiei.

Proiectarea, executia, receptia, exploatarea si intretinerea, dar si repararea unui imobil trebuie sa fie facute urmand o serie de reguli stricte. De aceea, monitorizarea intregului proces are o importanta deosebita. Cartea tehnica a constructiei este materialul pe care orice proprietar trebuie sa il detina si in care trebuie sa fie inscrisi toti pasii enumerati anterior.

Ce rol are cartea constructiei?

Cartea constructiei este singurul material care asigura realizarea tuturor activitatilor si respectarea procedurilor si standardelor de siguranta si calitate. Aceasta este dovada pe care un proprietar al unui imobil, indiferent de dimensiuni, o poate oferi in timpul inspectiilor. Acest material descrie fiecare pas al constructiei si reprezinta documentatia de baza care atesta respectarea regulilor unei anumite regiuni.

In cazul in care au loc pagube sau sunt necesare lucrari de reparatie din cauza erorilor de constructie, acest tip de documentatie poate dezvalui actiunile luate sau ignorate. De aceea, cartea constructiei este esentiala. Aceasta este completata de catre dirigintele de santier si trebuie sa fie definitivata inainte de receptia lucrarii. Investitorul sau dezvoltatorul este responsabil pentru pastrarea si completarea cartii constructiei, impreuna cu dirigintele de santier, in special in cazul constructiilor de blocuri, cladiri comerciale sau industriale.

Ce contine cartea constructiei?

Documentatia cunoscuta sub denumirea de „cartea constructiei” contine cinci capitole:

  1. Proiectarea
  2. Executia
  3. Receptia
  4. Exploatarea si intretinerea, repararea si urmarirea comportarii in timp
  5. Jurnalul evenimentelor

Cele mai importante documente care trebuie sa fie incluse in primul capitol sunt actele referitoare la tema de proiectare, locatia, avizele si acordurile necesare, documentatia tehnica, breviarul de calcul, indicarea diferentelor fata de planul initial si caietele de sarcini.

Capitolul al doilea include o documentatie tehnica ce cuprinde autorizatia de executie, procesul verbal de predare al amplasamentului, inregistrarile de calitate, expertizele tehnice, verificarile de teren si caietele de atasament.

Al treilea capitol, cu privire la receptie, trebuie sa cuprinda procesele verbale de receptie si actele incheiate dupa intrunirea acesteia.

Cel de-al patrulea capitol trebuie sa contina prevederile proiectantului in legatura cu urmarirea comportarii, precum si instructiunile de exploatare si intretinere. Tot in acest capitol trebuie sa fie incluse proiectele pe baza carora au fost efectuate modificari ale constructiei, acte de constatare a defectelor, procese verbale de predare a aparatelor de urmarire, concluzii anuale si finale si  un jurnal al evenimentelor.

Asadar, cartea constructiei este un centralizator complex si detaliat. Acesta cuprinde toti pasii constructiei si asigura respectarea tuturor normelor impuse in acest sector. In cazul constructiilor de case, documentatia nu este la fel de complexa ca si in cazul proiectelor de dimensiuni mari. Cu toate acestea, proprietarii trebuie sa se asigure ca aceasta exista si este completata in mod corect.

La Proiect Arges, specialistii nostri te pot ajuta cu obtinerea documentatiei necesare si intocmirea cartii constructiei. Afla mai multe despre cum te putem ajuta cu servicii de intocmire dosar pentru autorizare.