Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

  • en

Este binecunoscut faptul ca arhitectura si design-ul modern se inspira din ce in ce mai mult din natura. Acest fenomen are loc din motive diversificate, dar constructive. Arhitectii si designerii folosesc elemente naturale pentru a infrumuseta mediul inconjurator, dar si in scop practic, pentru a contribui la cresterea calitatii acestuia.

Atunci cand arhitectura urbana si natura se intalnesc, are loc o explozie de creativitate. Aceasta, insa, trebuie sa aiba la baza un plan foarte bine stabilit si un proiect solid. Un astfel de caz este intalnit in Italia, la Milano, unde proiectul Bosco Verticale uimeste prin frumusete, creativitate si abilitatea de a gazdui un numar foarte mare de copaci in scop ecologic.

Bosco Verticale, constructia care aduce padurea in casele rezidentilor

Cunoscuta si ca si The Vertical Forest, Bosco Verticale este o constructie urbana compusa din doua turnuri rezidentiale gemene din districtul Porta Nuova, Milano. Turnurile cu inaltimi de 111 de metri, respectiv 76 de metri au fost proiectate cu scopul reabilitarii districtului istoric din Milano, dintre Via De Castilla si Canfalonieri. Arhitectul italian Stefano Boeri a colaborat cu firma de arhitectura Boeri Studio pentru acest proiect important, ce a castigat premii precum International Highrise in anul 2014.

bosco verticale
sursa foto: flickr.com

Blocurile de locuinte au fost inaugurate in octombrie 2014. Acestea gazduiesc 480 de arbori de dimensiuni mari si medii si 300 de arbori mici. Mai mult, pe exteriorul acestor cladiri se regasesc si 11,000 de plante pereniale si 5,000 de copacei si tufe. Fiecare cladire are in interior si exterior copaci cu o inaltime cuprinsa intre 3 si 6 metri care ajuta la eliminarea cetei si a fumului, dar si la producerea oxigenului. Astfel, proiectul nu aduce beneficii numai locuitorilor cladirilor, ci intregului district.

Existenta copacilor si a arbustilor in cladiri ajuta la echilibrarea temperaturii din interior, atat in sezonul rece, cat si in sezonul cald. Izolarea fonica este un alt beneficiu pe care acest concept il subliniaza.

Pe parcursul constructiei, o serie de teste au fost realizate pentru a detecta eventualele riscuri. Astfel, design-ul a fost testat in tunele de vant pentru a asigura proiectantii ca arborii nu ar provoca daune in cazul evenimentelor climatice severe. Alegerea copacilor si a plantelor a fost realizata impreuna cu botanisti si horticultori. Impreuna cu echipa de ingineri, acestia s-au asigurat ca structura cladirilor este capabila sa sustina intreaga greutate.

Astfel, s-au construit balcoane din beton si otel armat cu o grosime de 28 cm si parapeti de 1.3 metri.

Iata planul constructiei:

proiectul bosco verticale

Cu doi ani inainte inaugurarii turnurilor, una dintre cladiri a fost utilizata temporar in scop artistic. Aceasta a deservit publicul din Milano sub forma unei galerii de arta in timpul celui mai important eveniment de moda: Milano Fashion Week.

In anul 2015, turnurile Bosco Verticale au fost premiate de catre juriul Consiliului Cladirilor Inalte si a Habitatului Urban pentru Cea Mai Buna Constructie Inalta din Lume.

Daca doriti sa aflati mai multe despre acest proiect, va invitam sa intrati aici.