Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

beton in proiecte arhitecturale

In ochii arhitectilor, utilizarea betonului in constructii este considerat un capriciu. In prezent, betonul este utilizat pentru o gama larga de proiecte de cladiri, de la infrastructura la zone rezidentiale si ofera arhitectului libertatea de a genera rezultate atragatoare.

Pentru efectuarea primelor masuratori ale structurii de beton si pentru a intelege cauza care duce la aparitia fisurilor, aflati in continuare cateva sfaturi de utilizare a betonului in constructii.

Expunerea betonului la factori externi

Este adevarat ca termenul de “beton” este sinonim cu cel de “economic” deoarece structura lui nu necesita captuseli suplimentare. Oricum, ingrijirea lui este necesara mai ales datorita faptului ca va fi supus tuturor conditiilor climatice. Este fundamental sa luati in considerare toti factorii de vreme inca de la inceputul proiectului, la fel si compozitia materialelor pe care le utilizati. In acest fel este asigurata durabilitatea si reducerea aparitiei porilor in structura.

In cazul unei posibile scurgeri sau infestari cu mucegai si alti agenti patogeni este imperativa utilizarea materialelor de etansare si a solutiilor de dezinfectare antibacteriene. Un rol important in aceste situatii o are designul lucrarii de constructii.

Specificatiile rasinii si a vopselelor

Datorita faptului ca betonul este in sine un material poros este important sa alegeti rasina, vopseaua si materialele impermeabile specifice betonului. Anumite vopsele si rasine protejeaza doar impotriva daunelor provocate de apa, altele doar de ploaie acida, agenti corozivi din aer si mucegai.

Protejarea lucrarilor din metal

Este recomandat ca niciodata o structura de metal sau fier sa fie supusa in mod direct la contactul cu apa sau cu fenomene ale naturii, care pot compromite rezistenta acesteia. In acest sens, este bine sa luati in considerare aplicarea unui strat suplimentar de beton pe structura respectiva. Astfel este inlaturat riscul de aparitie a mucegaiului sau de infiltrare a apei.

beton in proiecte arhitecturale

Alegerea cadrului adecvat pentru proiect

Cadrul adecvat pentru o astfel de lucrare poate fi un mix intre ciment, nisip si apa. Cand se usuca,         betonul va lua forma matritei dorite de arhitect si client. Cadrul poate fi alcatuit dintr-o varietate de materiale oferind multe ogama diversa de texturi si aspecte. Structurile din lemn sunt utilizate la scara larga datorita pretului avantajos si durabilitatii.

Cadrele metalice in schimb ofera solutia optima deoarece permit o reutilizare completa, o rezistenta sporita si timp de configurare sau prelucrare redus considerabil. Acestea sunt mai potrivite proiectelor de dimensiuni mari deoarece productia este realizata mult mai repede, comparativ cu structurile de lemn.

Beton gri sau pigmentat?

Desi in starea lui naturala, betonul are nuanta gri, utilizarea pigmentilor de culoare a acestuia a devenit o obisnuinta. Cu o varietate larga de culori precum: rosu, galben, verde, negru sau tonuri albastre de cobalt, aplicarea culorilor rezistente la apa a devenit un lucru normal pe piata materialelor de constructii.

beton in proiecte arhitecturale

Fara a afecta caracteristicile fizice ale betonului, acesti noi aditivi de culoare isi mentin calitatea atunci cand sunt incorporati in amestecul de beton uscat.

Corectarea imperfectiunilor

Calitatea finala a betonului este redata de imperfectiunile care apar la finalul lucrarii. In cazul in care sunt detectate defecte este necesar sa se ia masurile de corectie imediat. Folosind un amestec de ciment, aditiv acrilic si apa se pot completa usor golurile sau porii aparuti.

Stabilirea riguroasa a fiecarui detaliu

In timpul planificarii tehnice a proiectului este important sa fie revizuite toate detaliile ce tin de constructia proiectului in sine: cantitatea de fier, masurarea materialelor folosite la obtinerea mixului de beton, pre-calcularea dimensiunilor structurii si a fiecarui detaliu important din cadrul proiectului.

Versatilitatea acestui material este cunoscuta si acest lucru face ca betonul sa fie preferat de multi constructori.

Sursa articol: https://www.archdaily.com/899839/tips-for-using-concrete-in-architecture