Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

 • en

Constructia unei case este deseori mai avantajoasa decat cumpararea uneia la cheie, iar viitorii proprietari prefera aceasta varianta datorita beneficiilor de care au parte. Supravegherea procesului de constructie indeaproape, asigurarea calitatii materialelor si a constructiei, personalizarea acesteia, alegerea finisajelor dorite sunt doar cateva dintre motivele din spatele acestei alegeri. Desi constructia unei case e una din cele mai bune optiuni atunci cand va doriti un nou imobil, procesul de obtinere pentru autorizatia de constructie poate fi lung si anevoios.

Este important ca oricine doreste sa isi construiasca o casa sa cunoasca toate detaliile legate de legislatia din sectorul constructiilor rezidentiale. Cel mai important aspect este obtinerea autorizatiei de constructie si avizele aferente ei.

Cum se obtine autorizatia de constructie?

autorizatia de constructie

Daca este prima oara cand construiti o casa, intregul proces birocratic vi se va parea rigid. Totusi, daca sunteti la curent cu toate detaliile si stiti care sunt documentele de care aveti nevoie, procesul se va simplifica.

Inainte de a pregati documentele pentru autorizatia de constructie, trebuie sa stabiliti o colaborare cu un arhitect, impreuna cu care veti pune la punct detaliile noului imobil. Urmatorul pas este obtinerea certificatului de urbanism, care defineste suprafata, functiile si utilitatile proprietatii, dar si factorul estetic si potentialele probleme ale terenului si a vecinatatilor.

Dupa obtinerea certificatului de urbanism de la autoritatile administratiei publice locale, veti putea verifica principalele puncte bifate de catre inginerul de urbanism. Acestea sunt avizele de care aveti nevoie pentru a obtine autorizatia de constructie.

Exceptand avizele, este necesara si elaborarea unei documentatii tehnice impreuna cu arhitectul. Aceasta este esentiala pentru obtinerea autorizatiei. Avizele, impreuna cu documentatia tehnica trebuie sa fie depuse la Primarie.

Avizele necesare pentru obtinerea autorizatiei de constructie

Autorizatia de constructie reprezinta documentul prin care institutia publica locala competenta isi ofera acordul de constructie si aproba inceperea lucrarilor. Aceasta are la baza un certificat de urbanism, iar dosarul trebuie sa respecte legea 50/1991 si 453/18.07.2001.

Procesul de obtinere al autorizatiei de constructie presupune existenta unui plan cadastral, a unor avize bifate in certificatul de urbanism, acte notariale dupa caz, a unui memoriu tehnic, a referatelor verificatorilor si ale expertilor tehnici. De asemenea, sunt necesare acte de proprietate, proiectul constructiei, cererea de eliberare a autorizatiei si chitanta de achitare a taxei.

Exista 14 avize solicitate pentru autorizatia de constructie, insa numai 6 dintre ele sunt cruciale si necesare inceperii lucrarilor.

Avize esentiale pentru inceperea lucrarilor:

 • Avizul privind alimentarea cu energie electrica
 • Avizul de la Apele Romane
 • Avizul de mediu
 • Avizul pentru sanatatea populatiei
 • Avizul privind prevenirea si stingerea Incendiilor
 • Avizul de salubritate

Alte 5 avize pot fi necesare, dupa caz:

 • Avizul de gaze naturale
 • Avizul de alimentare cu apa si canalizare
 • Avizul de telefonie
 • Avizul de aparare civila
 • Avizul de transport urban
 • Avizul de la Politia Romana
 • Avizul pentru monumente istorice si zone protejate
 • Avizul de la Inspectoratul de Stat in constructii

Cateva dintre avizele de mai sus sunt eliberate de companiile de distributie de servicii locale, asa cum este alimentarea cu apa.

Obtinerea avizelor poate avea o durata cuprinsa intre 30 si 60 de zile. Acestea se pot incadra intr-una dintre cele 3 categorii: favorabile, favorabile conditionat si nefavorabile.

Pentru a obtine avizele necesare autorizatiei de constructie in cel mai scurt timp, trebuie sa va asigurati ca dosarul este complet, documentele sunt corecte, iar planul de constructie de realizat in mod eficient si inteligent.

Pentru a scapa de toate grijile aferente pentru obtinerea autorizatiei, apelati cu incredere la o echipa care va poate fi alaturi in intreg procesul. Aflati mai multe despre cum va putem ajuta cu intocmirea dosarului pentru autorizatia de constructie.