Doresti sa discutam la telefon?
Închide

VREI O ESTIMARE GRATUITA PENTRU PROIECTUL TAU?
OBTINE O COTATIE ACUM »

SUNA-NE ACUM:
0723 601 602

durata eliberare autorizatie constructie

Asa cum stiti, in momentul de fata, termenul de eliberare a autorizatiei de constructie este de 30 de zile, conform legii. Ar fi ideal ca in cel mult o luna sa incepeti proiectul pentru care v-ati pregatit atata timp, nu-i asa?

Din pacate doar 16% din autorizatiile de constructie sunt eliberate in termenul prevazut, cel putin in capitala. In ceea ce priveste certificatele de urbanism, eliberarea acestora in cele 30 de zile vine adesea cu generarea certificatelor incomplete sau  eronate.

proiect constructii

Stiati ca se poate ajunge chiar si la o durata de un an de asteptare, pentru eliberarea autorizatiei de constructie? In astfel de cazuri, efectele pot fi vazute din mai multe perspective.

Efecte negative generate de durata eliberare autorizatie constructie

Atunci cand presiunea este prea mare suntem tentati sa trecem cu vederea anumite aspecte ce tin de corectitudine. Putem privi durata lunga de asteptare a obtinerii autorizatiei fara de care nu se poate incepe constructia legal, ca pe un impediment ce aduce pierderi financiare. Astfel, riscul ca inceperea santierelor de constructie fara autorizatie poate creste semnificativ.

Totodata, in zonele rurale, in cele mai putin accesibile sau in periferii, tentativele de ocolire a sistemului sau a inceperii constructiei fara proiect sunt des intalnite. Aceste riscuri au fost precizate de arh. Alexandru Gavozdea, presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR).

OAR isi propune sa faca din termenul oficial de 30 de zile pana la eliberarea autorizatiei de constructie, o lege activa. Aflati in continuare planurile ce stau la baza acestei propuneri.

institutie publica

Propuneri imbunatatire flux de lucru pentru eliberarea autorizatiei de constructie

In primul rand, OAR doreste alcatuirea unui grup de lucru. Asadar, toate autoritatile publice centrale si locale, organizatiile profesionale, investiorii dar si locuitorii sau ONG-urile interesate pot face o echipa buna pentru a gasi impreuna varianta optima de lucru pentru a micsora perioada de eliberare a autorizatiei de constructie.

Noile solutii si sugestii pot face obiectul unei propuneri legislative complexe. Arh. Alexandru Gavozdea: „Nu ne propunem sa facem demersuri coercitive sau sa fortam pe cineva sa faca ceva. Trebuie sa gasim solutiile si sa le oferim administratiei ca sa devina mai performanta. Nu pornesc de la premisa ca cineva nu da o autorizatie din rea vointa, o face fie din teama de a nu gresi, intr-un context volatil, fie o face din lipsa de instrumente, si o face de multe ori si din cauza faptului ca documentatia este incompleta, incorecta sau nu respecta prevederile”.

Pe de alta parte, asa cum in alte domenii a functionat cu succes, digitalizarea procesului de autorizare ar fi cea mai buna solutie. Acest lucru ar insemna renuntarea la hartii, birocratie, timp pierdut la ghisee si o evidenta cadastrala corecta si completa. Suna bine, nu-i asa?

Pana la implementarea unui sistem digital functional, arh. Gavozdea promite implicarea sa proactiva in ceea ce priveste imbunatatirea cadrului legislativ pentru eliberarea usoara si rapida a autorizatiei de constructie.